Стария Пловдив готов да приеме цяла България

Автор:
Четвъртък, 13 Септември 2018 15:21
Стария Пловдив готов да приеме цяла България

Вземете доброто си настроение и се включете в празника „По трихълмието на времето“, призовават организаторите от ОИ „Старинен Пловдив“

Септември е и отново дойде време да отпразнуваме заедно великолепието на Старинния Пловдив! Едни от най-възхитителните обекти в Стария град - Данчова къща, Къща „Клианти“, Балабанова къща, Къща „Недкович“, Къща „Хиндлиян“, Културен център „Бялата къща“, Галерия „Златю Бояджиев“, Античен театър, Малка базилика и много други ще отворят още по-широко вратите си за изкуство, за пловдивчани и за гостите на града по време на Празниците на Стария град, които тази година са от 17 до 23 септември под мотото "По трихълмието на времето".
За пореден път екипът на Общински институт „Старинен Пловдив“ ще вдъхнови и провокира пловдивчани и гостите на града да се докоснат или да преоткрият магията на най-красивото място в Пловдив. Празниците продължават цяла седмица и са отворени за всички, които искат да почерпят от неповторимата атмосфера. В програмата са включени много и разнообразни събития, на различни места, а събитийният маратон ще е за хора от всички възрасти и интереси.
Това разказа заместник-кметът по култура и туризъм на Община Пловдив инж. Александър Държиков по време на пресконференцията днес за представяне на акцентите в програмата на Празниците. В нея участваха Йордан Илиев – директор на ОИ „Старинен Пловдив“, Тони Симидчиева – председател на УС на РЗК – Пловдив и организатор на Есенния панаир на занаятите, Енчо Енев от Сдружение на ресторантьорите и хотелиерите "Тракия“, организатор на „Вкусът на Пловдив“, част от екипа на Областен информационен център – Пловдив, които са партньори на част от събитията и организатори на тридневна конференция на тема „Съхранение, опазване и популяризиране на културното наследство в област Пловдив, Никола Сивков от Културна Фондация „Соул Сити“, организатор на Капана Фест. Поради ангажименти Иван Неделев - мениджър на „Bee Bop Café“, съорганизатор на голяма част от музикалните събития не успя да присъства лично.
Есенният панаир на занаятите, традиционна част от Празниците, започва на 21 септември и продължава до 23 септември. В него ще участват 50 майстори, които ще представят 20 занаята на шатри, разположени по ул. „Съборна”. Всеки ден от 11.00ч.до 21.00ч., майсторите ще демонстрират своите умения пред публика. Тази година, в рамките на панаира ще се проведе пленер "Кукли", в който 10 майстори от цялата страна ще премерят уменията си в изработката на кукли от различни материали: вълна, плат, царевична шума, прежда и др., които ще бъдат дарени на деца със специфични заболявания, лекуващи се в детското отделение на УМБАЛ „Св. Георги”.
За участие в Панаира пристигат майстори от Сърбия и Русия, а специални гости на изданието са представители на Казахстанската национална художествена академия, които освен членове на тамошната занаятчийска камара, са преподаватели в Академията и действащи майстори-занаятчии.
Във второто издание на „Вкусът на Пловдив“ активно се включват пловдивски ресторанти. Тези, които са в Стария град ще отворят широко врати, за да покажат най-доброто, при това с много настроение. Фестът ще се проведе в петък, събота и неделя от 10 до 23 часа. Отвън на шатрите, ресторантьори ще демонстрират своите умения пред публиката. Ще има кулинарни викторини, забавни игри, награди, лакомства за децата, кулинарни изкушения за родителите, напитки и всичко необходимо за доброто настроение на гостите на Стария град.
В Празниците на Стария град ще има парад на ретро автомобили, интересна кино програма с прожекции на независимо българско кино, много и разнообразни концерти, изложби и работилници, весели занимания за деца, батут, катерене на стена и много други.
Соул Сити – Капана Фест също са подготвили изключително силна програма на специалната сцена на Небет тепе. Разбира се, музиката е подбрана така, че да отговаря на духа на това свещено за Пловдив място. В зоната над тунела, където сега има пейки и е надписът Пловдив, ще са кино прожекциите.
Организаторите в партньорство с ОП "Радостни обреди" поднасят специален комплимент на младите двойки, избрали да се потопят в танца на времената на сватбения си ден. Площадът до галерия "Златю Бояджиев" и дворът на къща "Бирдас" се отварят за младоженците и техните гости в най-щастливия обред. И за да бъде щастието им дълголетно, колкото и Стария град, двойките ще получат подарък от организаторите: безплатно ползване на избран от тях обект, стопанисван от ОИ „Старинен Пловдив” за заснемане на сватбена фотосесия.
Цар Фердинанд ще пристигне от Търново в Пловдив, за да оповести Независимостта на България и отхвърлянето на заробващия Берлински договор, на 22 септември от 14 часа в пространството пред църквата „Св. св. Константин и Елена“ в Стария град. Възстановката на историческите събития от 1908 г. е дело на комитет „Родолюбие“ и ще се случи също в рамките на мащабната програма за празниците на Стария град.
Официалното откриване на Празниците е на 17 септември, понеделник, от 20.30 часа на Античният театър с концерт на Орлин Горанов и Кристина Димитрова. Входът е СВОБОДЕН!
Празниците на Стария град се финансират от Община Пловдив и са част от Културния календар на града за 2018 година.

7 виртуозни банди ще звучат през последните 3 дни от Празници на Стария град

Пилотната музикална сцена Небет Тепе е гвоздеят в програмата на тазгодишното издание на фестивала

Празниците на Стария град са традиционно събитие, отдавна любимо на пловдивчани. Тази година обаче традицията звучи по един… съвсем нетрадиционен начин. Защото организаторите от ОИ „Старинен Пловдив“, подкрепени от младия екип на фондация Соул Сити (по-известна като организатор на Капана Фест), добавят към традиционните Празници цял куп нови и интересни активности. Част от тях са киното над тунела, батутите и стената за катерене на Лапидариума, но със сигурност най-привлекателната от всички е новоизградената сцена Небет Тепе, която ще радва музикалните ценители през последните 3 дни от фестивала (21,22 и 23 септември).

В унисон с мотото на тазгодишните Празници на Стария град – „По Трихълмието на времето“ – модерното и традиционното се сливат, за да сътворят заедно едно ново начало. Бандите, подбрани с традиционната прецизност на музикалния директор на Капана Фест, обещават на публиката на Празниците една истинска експлозия от експериментален поп, етно, уърлд, джаз и традиционни ритми на нов глас. Но нека оставим имената им да говорят сами.

Петък, 21 септември

В 19:30 на Сцена Небет Тепе изгряват любимите ни Life Light, които пловдивските ценители на музиката вече познават добре. Стилът им е труден за определяне и поставяне в рамки. Музиката им е преживяване, поток от енергия и спомен. А имената Едит Унджиян (китара и вокал), Александър Леков (бас), Иван Неделев (китара), Петър Тодоров (китара), Георги Зайков (пиано) и Александър Каменов (барабани) наистина не се нуждаят от представяне. Всички сме ги чували и искаме да ги чуваме все по-често!

В 20:30 музикалните експерименти продължават с виртуозното сайк-поп дуо от Ню Йорк Sky White Tiger. Имената в него предизвикват истински музикален възторг: брилянтният Луис Шуадрън, свирил рамо до рамо с легенди като Дейвид Бауи и Рейдиохед, обединява безграничното си музикално въображение с това на не по-малко талантливия барабанист Майкъл Маккилкин, за да пренесат публиката на Празници на Стария град в една изумителна вселена на границата между реалността и фантазията.

В 21:30 американско-българската вълна продължава с изумителния композитор, продуцент и мулти инструменталист Георги Линев, роден в България, но създал в LA култовия си проект Kan Wakan. Творческата биография на нашето момче е немалък повод за национална гордост, защото включва не само музика за трейлъра на 5 сезон на сериала Game of Thrones, но и участия рамо до рамо с титани като Arctic Monkeys, Royal Blood и The Internet. Най-новите композиции на Kan Wakan ще озвучат Трихълмието, за да отбележат едно велико завръщане към корените, но с поглед, отправен към бъдещето.

Събота, 22 септември

Модерният прочит на традиционните български ритми завладява Сцена Небет Тепе през втория ден от концертната програма.

В 20:00 часа Димитър Льолев и виртуозният му квинтет представят пилотния албум Родопология (Rodopology) като неоспоримо доказателство, че българската народна музика и модерният американски джаз могат да се съчетаят съвършено в една пъстра и красива мозайка. Композициите в Родопология рисуват едновременно меките контури на Родопите и главозамайващите върхове на нюйоркските небостъргачи в един динамичен, загадъчен и изпълнен с любов разказ за света и нашето място в него.

В 21:30 балканските ритми продължават своето околосветско пътешествие, съчетани майсторски с латино, джаз, поп и класическа музика от проекта GloBalKan, дело на четирима виртуози: Недялко Недялков на кавал, Стунджи на перкусии, Петър Миланов на тамбулир и Владимир Кърпаров на саксофон.

Неделя, 23 септември

Неделята на Сцена Небет Тепе е експериментална и новаторска.

В 19:30 музикалният проект на Кирил Ненов Kutsulan ни пренася в света на българската митология: там, където властват всемогъщи и безсмъртни богове; там, където самодиви и змейове обитават реки, извори, пещери и пущинаци; там, където три орисници определят човешките съдби.

В 20:30 се впускаме в музикалното приключение, наречено Ailia X, заедно с Желязка Белчилова (вокал) и Александър Леков (бас-китара), които ще ни представят дебютния си албум “Pictures of a floating world”. Всяка от 11-те композиции в него представлява отделна картина, олицетворяваща подвижния и вечно-променящ се свят.

В 21:30 шеметното музикално приключение завършва подобаващо с Irfan – добре познати на почитателите на етно, уърлд, средновековна и готик музика не само у нас, но и по света. Irfan ще ни омагьосат с хипнотични вокали, мелодии и ритми, повлияни от сакралните и фолклорни музикални традиции на Балканите, Анатолия и Близкия Изток, както и от музикалното и духовно наследство на Византия, Средновековна Европа и античния средиземноморски свят. Заедно с тях ще се впуснем по следите на изгубеното в пластовете на времето предисторическо универсално музикално наследство на света.

Освен музикалната сцена Небет Тепе, тазгодишните Празници на Стария град предлагат на гостите си над 60 събития, които можете да следите на официалната Facebook страница на събитието: https://www.facebook.com/praznicinastariagrad/

За повече информация:

https://www.facebook.com/praznicinastariagrad/

http://www.visitplovdiv.com/bg

https://www.facebook.com/VisitPlovdiv/

http://oldplovdiv.com/

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм