Голямата базилика готова до есента на 2019

Автор:
Сряда, 22 Август 2018 12:39
Голямата базилика готова до есента на 2019

Епископска базилика на Филипопол се очаква да бъде напълно готова през есента на 2019, съобщи в Пловдив президентът на Фондация Америка за България, която е донор на проекта - Нанси Шилър. Тя доведе със себе си американския архитект Лий Сколник, който започва работа по възстановяването на музейния комплекс.

Екипът на Сколник още нямал идея за вътрешния дизайн на комплекса, но започва работана място.

Шилър пък добави, че преди 10 дни е получено разрешителното за строеж и може да започне последният етап от реставрацията на базиликата.

Проектът стартира през 2014 година, но се оказало, че обектът е два пъти по–голям.

Над 2 000 квадратни метра уникални мозайки ще бъдат съхранени и показани в окончателния вариант, коментира Нанси Шилър.

Базиликата ще е напълно модерен музеен ансамбъл с мултимедия, дигитални програми, интерактивни експонати, видео исторически възстановки и иновативен дизайн.

От Америка за България напомниха, че мозайките са в основата на кандидатурата на Пловдив пред ЮНЕСКО за вписване в световното културно наследство.

Фондацията помогна цялостната реставрация на Малката базилика, която е също на бул. Мария-Луиза, а сега и на Епископската.

Вила Ирене е третият мозаечен комплекс от цялостния ансабъл.

Реставрираният обект ще допринесе за икономическия успех на града за години напред, посочи и заместник-кметът по култура Александър Държиков, който благодари на Фондация Америка за България за партньорството и финансовата подкрепа.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм