Операта плаща наем и за бъдещата сграда на мястото на Партийния

Автор:
Сряда, 08 Август 2018 14:43
Операта плаща наем и за бъдещата сграда на мястото на Партийния

Две отделни големи зали ще има в новата опера на мястото на бившия Партиен дом, ако бъде приет идейния проект на арх. Илко Николов за реконструкцията му. Той предвижда да се запази Концертна зала, която е държавна собственост, като след ремонта й от Министерство на културата тя ще разполага с 540 места.

В момента все още не е избран изпълнител за реновирането.

Освен това ще бъде изградена още една зала със сцена и 1000 места, която ще бъде за операта и ще се помещава на 7000 кв. м разгъната застроена площ.

30 млн. лв. ще струва изграждането на центъра, посочи арх. Николов. Той представи визията на фондация "Дом за пловдивската опера" за това как ще изглежда Партийния дом след ремонта.

Според икономиста Георги Стоев новопостроената сграда може да се изплати за 20 години, ако печели по 1,5 млн. лв. годишно. Предвижда се търговска дейност чрез кафене, ресторант, офиси, паркинги, детски комплекс, музей и продажба на сувенири. Идеята е  да се стопанисва от юридическо лице, като най-добрият вариант е, това да бъде акционерно дружество. Като акционери в него ще влязат общината, която ще апортира земята - общинска собственост и частни субекти, включително и граждани.

"Предвижда се да се пуснат акции на стойност поне толкова, на колкото се оценява собствеността на общината - 5200 кв. м, за да може частният капитал да бъде 50/50 спрямо общинския дял", посочи Стоев.

По думите му Операта също би могла да участва като акционер, но при всички случаи тя ще плаща наем, както досега.

В момента Операта плащала годишно около 100 хиляди лева за наеми на различни видове сценични пространства. Целта била след построяването на новата сграда, тя да има дългосрочни договори, предвидимост и стабилност, подчерта икономистът.

Според него Концертна зала и Центърът за сценично и музикално изкуство нямало да се конкурират, защото в тях щяло да има различен вид музикални прояви.

Засега не е ясно кога ще се случат всички тези идеи, тъй като единствено благодарение на гражданския натиск и медиите се стигна до решението на Общинския съвет от миналата седмица, посочи бизнесменът Любозар Фратев. Той припомни, че общинската администрация някой ден трябва да се премести в сградата на БНБ, която е собственост на общината. Преди това обаче тази сграда трябвало да бъде ремонтирана, тъй като се руши.

Според Фратев неправителствената организация трябва да проведе среща с градоначалника и експертите му, за да се начертаят конкретни стъпки за реализацията на проекта.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм