Промени в Наредбата за Културния календар

Автор:
Четвъртък, 05 Юли 2018 13:32
Промени в Наредбата за Културния календар

Дружеството на писателите - Пловдив е вече вписано в Търговския регистър, каквото е изискването и за сдруженията с нестопанска цел от тази година, има нов Устав, приет на Общо отчетно-изборно събрание на 30 май 2018, и нов Управителен съвет от 5 души.

С 30 стола ще бъде оборудвана голямата зала в новия офис на Дружеството на ул. Княз Александър Батенберг 27, където от септември ще започнат редовни съботно-неделни матинета заедно с художниците и музикантите на Пловдив.

Снощи бе възстановена и традицията от 80-те години на ХХ век за редовни критически прегледи на продукцията на членовете на Дружеството. Критичният доклад изнесе литературоведът Емилия Каменова, която не спести остри бележки към някои от книгите и авторите, умерени критики към други, и похвали - към трети.

Докладът ще бъде публикуван цялостно в многоезичния литературен сайт на Пловдив - www.plovdivlit.com.

От догодина критическият преглед на книгите на пловдивските писатели ще обхваща и творбите на автори, които не са членове на Дружеството, се реши снощи.

Литературата е една и няма какво да я делим, каза писателят и литературен критик Иван Христов.

Новият Устав на Дружеството определя 5-членен Управителен съвет, а не 7-членен, както досега. Променена е и адресната регистрация на сдружението, като тя е: 4000 Пловдив, ул. "Княз Александър Батенберг" 27, вписани са членовете на Управителния съвет и Контролната комисия за следващия мандат.

Средства за издръжка и творческа дейност имаме, имаме дом и достатъчно ентусиазирани членове, желая ви хубаво и творческо лято, каза председателят на Дружеството на писателите - Пловдив, Антон Баев.

Ще възстановим всичко добро от литературния живот на Пловдив, ще търсим и новите му проекции във века на интернет, добави той.

Благодарение на Дружеството, Дирекция Култура на Община Пловдив предлага промени в Наредбата за финансиране на книги на пловдивски автори, които определено са справедливи и предвиждат отстраняване в 3-дневен срок на технически грешки в апликационните форми, каза още Антон Баев. Финансирането пък ще е само за творческата работа - хонорар за автора, редактора, коректора, художника и дизайнера на съответния одобрен проект.

Членовете на комисиите пък ще се предлагат от самите творчески гилдии, стана ясно на общественото обсъждане днес в Общински дом на културата.

Тъй като промяната в Наредбата по Компонент 4 освобождава издателствата от задължението да отпечатат в хартиен вариант премирания литературен продукт, А. Баев предложи  да се задължи фирмата, спечелила проекта - при условие, че се откаже от издаването на книгата до края на календарната година, да я качва като електронна в специализиран онлайн литературен сайт.

В противен случай могат да се появят издатели, които изобщо да скъсат връзката автор - книга - читател и авторите да останат само с хонорара си, без "детето" им да види бял свят, каза още той. Другият вариант е промените в Компонент 4 да се разширят в посока авторът на художествения продукт да може да участва сам с проекта си, а не през издател, което е задължително условие сега.

Промените в Наредбата се очаква да бъдат обсъдени и гласувани на сесията на 26 юли и да влязат в сила от следващата година.

Лайтмотивът на предлаганите промени е формалните пропуски в апликационните форми да не стават пречка за декласиране на стойностен културен проект, което важи за всичките 4 компонента от програмата.

Другите промени се налагат за да има съответствие с влезлия в сила през октомври м.г. Закон за държавните помощи в сферата на културата.

Основното прегрупиране на финансите в културата е, че търговските проекти с печалба от над 20% от стойността на целия проект, ще минават по Закона за обществените поръчки.

Проектите, които нямат възможност за генериране на собствени приходи над този процент, участват по Наредбата, както досега.

Разделението се отразява най-вече в "богатия" Компонент 1 - фестивали и значими за Пловдив събития, където сумата от 910 хиляди лева миналата година ще се редуцира до 739 хиляди за проекти без икономически приходи от над 20%. Това се налага, за да се задели останалата част от 250-300 хил. лева за фестивални събития и концерти със сериозни приходи от билети.

Въвежда се и нова комисия по всички компоненти, която ще е по допустимост на проектните предложения. Тя е 5-членна и е съставена от експерти на общината.

Комисията ще излиза със становище кои са грешките в проектните предложения, които кондидатстващият трябва да отстрани в 3-дневен срок. Така ще се избегне дисквалификацията заради дребни пропуски в документацията, предизвикала остра полемика миналата година.

Експертните комисии и по 4-те компонента ще се сътавят по предложение от самите творчески гилдии, каза Нина Димовска, шеф на Дирекция Култура.

Предвидената процедура за отстраняване на тхнически пропуски налага изтеглянето на кандидатстването от септември през август. Така от следващата година апликационните форми ще се приемат в периода 1 - 31 август.

На обсъждането в Общинския дом на културата присъстваха представители на всички творчески гилдии, председатели на нестопански сдружения, артисти. Конферентната зала се препълни, а срещата продължи повече от 2 часа.

 

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм