Пловдив и Ираклион с общи проекти в културата

Автор:
Понеделник, 11 Юни 2018 14:14
Пловдив и Ираклион с общи проекти в културата

Община Пловдив и Община Ираклион, представлявани от кметовете Иван Тотев и Василис Лабринос, ще работят активно за реализация на събития в двата града, свързани с Европейска столица на културата 2019. Това стана ясно по време на посещението на кмета Иван Тотев в гръцкия град. Обсъдени бяха възможности за участието на Община Ираклион в най-престижната инициатива на Стария континент в сферата на културата, както и размяна на гостувания на артисти и програми.

„Целта на Европейска столица на културата е да допринесе за сближаването на европейските народи. Работим активно в тази посока, защото именно с диалога между културите можем да се опознаем по-добре и да популяризираме своите градове“, заяви кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

По време на срещата със заместник-кмета по туризъм Джиан Андреа Паоло Гаранчини бяха обсъдени добри практики за привличането на туристи. Също като Пловдив, Ираклион е исторически град с богато наследство, образователен и културен център. Дискутирани бяха възможностите за участие в Международната среща по туризъм в Пловдив, която тази година ще има своето десето издание.

Категорично бе подчертано, че опазването, грижите и популяризирането на културно-историческото наследство е приоритет в работата и на двете общини.

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев сподели, че Епископската базилика и римските мозайки на Филипопол са включени в индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни и природни обекти. Той запозна домакините с реализацията на проекта за Голямата базилика, както и с предстоящото изготвяне на проект за реставрация, консервация и експониране на Източната порта и Небет тепе.

В тази връзка бяха проведени редица срещи и посещения, сред които с д-р Стела Мандалаки - директор на Археологическия музей, който наскоро бе удостоен със специална почетна грамота на годишните Европейски награди за музей на годината (EMYA). Отличието е за представянето на историята и цивилизацията на региона, фокусирани върху минойската култура.

От името на директора на пловдивския Регионален археологически музей доц. Костадин Кисьов кметът Иван Тотев подари на д-р Мандалаки сборници с научни статии за открития, които по думите й ще намерят специално място в библиотеката на музея в Ираклион. Особен интерес у домакините предизвика фактът, че Община Пловдив от няколко години финансира разкопки на Регионалния археологически музей.

И двете страни бяха категорични, че сътрудничеството в сферата на археологията и опазването на културно-историческото наследство между общините ще продължи. В рамките на визитата бяха проведени редица срещи и посещения, сред които на Археологическия музей в Ираклион и двореца Кносос – едно от най-големите археологически чудеса.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

  • И не само

    При нормална прокуратура и съд, мамин и тиквоча досега да са у пазарджишкийот зандан.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм