Връчиха Награди Пловдив

Автор:
Сряда, 23 Май 2018 20:37
Връчиха Награди Пловдив

На тържествена церемония в Градския дом на културата "Борис Христов" в Пловдив, която бе директно излъчвана по Българската национална телевизия, бяха връчени традиционните Награди "Пловдив". За поредна година община Пловдив удостои със статуетка, диплом и парична награда в размер на 1000 лева, творци и колективи за ярки постижения в културния живот на града, реализирани през предходната 2017 година.

Специализираните комисии, съставени от изтъкнати дейци на културата от Пловдив, предложени от творческите гилдии от града определиха победителите в 10- те раздела: "Художествена литература", "Художествен превод", "Журналистика", "Архитектура", "Музика", "Театър", "Изобразително изкуство", "Аудио визуални изкуства, фотография и операторско майсторство", "Произведение на изкуството, предназначено за деца" и "Културно наследство и съхраняване на паметта".

Своеобразен домакин на церемонията по награждаване бе пловдивския Куклен театър, по сценарий на Леонард Капон и водещи Владислав Севов и Златка Далчева от БНТ -2, с активната подкрепа на учениците от училищата по изкуства в Пловдив: Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“; Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“; Национална гимназия за сценични и екранни изкуства - Пловдив; Професионална гимназия по облекло „Ана Май“.

В музикалната програма на спектакъла участваха талантливата Лидия Ганева от Арт Войс Център – Пловдив с ръководител Румяна Иванова, която представи страната ни на детската Евровизия, както и 16 годишната Ивана Муцкова и 11 годишната изпълнителка на джаз Аглея Канева, също възпитаници на Арт Войс Център Пловдив. Виртуозно изпълнение на Астор Пиацола – „Пролет“ направиха учениците от трио „Пълдин“ от Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ - Николай Маринов – пиано; Стефан Хубенов – цигулка; Зияд Касим – виолончело.

Имената на победителите във всяка категория се пазеха в тайна до последно и се съдържаха в запечатани пликове. Носителите на Награда Пловдив получиха своите статуетки и дипломи от миналогодишните носители на престижното отличие.

В края на церемонията, заместник-кметът по култура и туризъм на община Пловдив инж. Александър Държиков отправи поздрав към наградените, номинираните, зрителите и всички, за които 24 май е Празник на словото и духа. На финала, хористите от хор „Детска китка“, хора на Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ и „Хор на пловдивските момчетата“, заедно с публиката в залата изпълниха „Върви народе възродени“.

 

Вижте кои са удостоените с Награда Пловдив за ярки постижения през изминалата 2017 година:

 

Раздел „Архитектура“

Райна Бекирова за Жилищна сграда с магазини в УПИ II-1147,1148,кв.293 по плана на ЦГЧ, гр.Пловдив, ул. Авксентий Велешки №8.

 

Раздел „Аудио визуални изкуства, фотография и операторско майсторство“

Операторът Антон Марчев за документалната поредица за туризъм -„Пътувай с БНТ2“ по БНТ.

 

Раздел „ „Журналистика“

Не се присъжда награда

 

Раздел „ „Изобразително изкуство“

Стоян Куцев за ретроспективната изложба „Стъпки“ в залата за временни експозиции на ГХГ - Пловдив

 

Раздел „Музика“

 

Мирослава Кацарова за цялостната концепция и реализация на PLOVDIV JAZZFEST през 2017г.

 

Раздел „Театър“

Екипът на „Момчето от последния чин“ от Хуан Майорга за „Момчето от последния чин“ на Драматичен театър Пловдив

 

Раздел „Художествен превод“

Венера Атанасова за превод на романа „Момичето от Бруклин“ на Гиьом Мюсо

 

Раздел „Художествена литература“

Проф.Инна Пелева за „Георги Марков. Снимки с познати“

 

Раздел „Културно наследство и съхраняване на паметта“

Аксиния Бутева за книгата „Жената, Везмото, Градът от традиционна културна технология към съвременни културни практики“

 

Раздел „Произведение на изкуството, предназначено за деца“

Хор „Детска китка“ с диригент Златина Делирадева за Празничен концерт „Хор „Детска китка“ – 70 години, Златина Делирадева – 50 години творческа дейност.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм