Италиански фалшификатор разпродава съвършени копия в Тримона

Автор:
Сряда, 24 Септември 2008 19:09

Image
Даниеле Донде се кефи пред фалшификатите си

Автор plovdiv-online

Италианският майстор на копието на най-известните картини по света проф. Даниеле Донде и д-р Койчо Белчев правят експозиция-разпродажба на фалшификати на Ван Гог, Густав Климт, Пол Гоген, Клод Моне, Леонардо, Реноар, Дега, Сезан и редица още майстори на четката в х-л Тримонциум. Разпродажбата на уникалните копия стартира от 29 септември и ще продължи до 5 октомври.

Професор Даниеле Донде, един от най-известните в света съвременни италиански художници, пристига в Пловдив с впечатляваща изложба. Експозицията, която събира най-известните  имена от световната живопис.

Художникът повече от 20 години рисува копия на картини на великите майстори като Ван Гог, Моне, Реноар, Гоген, Климт, Моделиани, Дега, Леонардо да Винчи и много други. Всички тези картини са точни репродукции на творенията на гениите. Всяка от тях е нарисувана на ръка, с маслени бои върху платно, толкова грижливо, усърдно и внимателно, че за невъоръженото око те са неразличими от оригинала.

Това обаче са абсолютно легални имитации, тьй като художественото ателие на професора единствено има законен лиценз - разрешение от музеите, приютяващи оригиналите, да създава репродукции. Условието е, че картините, които ще се репродуцират, са на художници, които са починали преди повече от 50 години.

За професор Донде всичко започва преди почти четвърт век, когато по финансови причини, се оказва принуден да продаде голямата семейна колекция ценни произведения на изкуството. За своя голяма изненада, той с разочарование открива, че почти половината от тях са фалшификати.  Но професор Даниеле Донде има силата да превърне това разочарованиe в градивно действие. През 1984 година той успява да легализира фалшификатите като произведения на изкуството. Така дава началото на нова мода, позната под името „Фалшиво {Faux – фр.} изкуство” /Изкуството на репродукцията/, което междувременно, печели доверие и  уважение.

С решителност и постоянна работа, Донде разпространява идеите и начина си на мислене по света, превръщайки ги в истинско глобално движение. Идеята му е заимствана в Европа, Азия, Австралия и Америка, което прави придобиването на репродукции на известни картини все по-популярно и престижно.

 “По този начин произведенията на майсторите и емоциите, които те предизвикват, стават достояние на всички любители на изкуството по света”, казва творецът.           

През годините, изложби на имитации са открити в почти всички по-големи градове: Париж, Лондон, Рим, Сидни, Москва, Ню Йорк, Маями, Истанбул, Виена, Женева, Цюрих, Токио, Киото, Осака, Монте Карло, Мадрид, Барселона, Мюнхен, Амстердам и Сейнт Мориц. Донде става всекидневно употребявано име и в средите на любители и специалисти. Световно известни знаменитости като София Лорен, Принц Албер, Роджър Мур, Арнолд Шварценегер, Латоя Джаксън и много други са купили картини от колекцията на Донде. Принцеса Даяна, Джани Версаче и Франк Синатра бяха сред най-верните клиенти на професора. Едуин Олдрин, един от първите астронавти, стъпили на Луната заедно с Нийл Армстронг, също има “Донде” в колекцията си.

Пловдивската изложба ще покаже творения на екипа на Донде, който включва 10  художника - кописти, някои от най-добрите фалшификатори. Тези художници изучават творчеството на автора, които ще репродуцират до най-дребния детайл – от смесването на цветовете до стила и техниката на изпълнение. Цената на картините е специално адаптирана с възможностите на българската публика и варира в атрактивния диапазон от 500 до 2500 евро. Всеки бъдещ собственик на уникален фалшификат получава и специален сертификат удостоверяващ, че картината е създадена от лицензираното студио на проф. Донде.

Даниеле Донде, син на прочути колекционери на живописни творби, е роден в Кремона (Италия), родното място и на Антонио Страдивариус. През 1990 той е удостоен с почетната титла Професор и Доктор на модерното и съвременно изкуство от престижния Нюйоркски университет. През 1999 в Женева получава Кристалния Глобус, който се присъжда само на най-заслужили личности. Днес Донде живее и работи в Италия и в Швейцария. Казват, че в изкуството всичко вече е измислено и създадено. И все пак  Даниеле Ермес Донде продължава да изобретява. Картините са изключително въздействащи, в което ви каним да се уверите лично.

Image
Койчо Белчев
Изложбата на фалшификатите е в България благодарение на българина д-р Койчо Белчев, който от 1990 година е съдружник на големия художник. Д-р Койчо Белчев е роден на 5.10.1922 година в Стара Загора и е наследник на една от най – големите тютюневи компании в Европа – „Марко Белчев и синове”. Фирмата е собственик на цигарената фабрика „Слънце”, основана през 1880 година и национализирана през 1950 година. Неговата фамилия служи за прототип на писателя Димитър Димов за написване на известния български роман „Тютюн”. Койчо Белчев завършва право и икономика в университета в Цюрих. Публикува научни трудове, издадени и преведени на най-популярните световни езици. Д-р Белчев е бил близък с големия психолог и философ Карл Густав Юнг. Повече от 20 години работи в сферата на финансите в Ню Йорк, САЩ. Става съсобственик на втората по влияние и мощ в света финансово – брокерска къща на Уол Стрийт – „Хейдън Стоун”. Понастоящем Койчо Белчев живее в Швейцария и продължава да се занимава активно с финанси и тютюни. Неговото хоби са филантропията и благотворителността. Той става причина над 100 талантливи българчета да получат възможност да учат на пълна или частична стипендия в най-престижните и скъпи колежи и университети в САЩ и Европа. Личен приятел с много световни лидери, както и представители на висшата европейска  аристокрация.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм