Марката Европейска столица вече работи за Пловдив

Автор:
Вторник, 09 Януари 2018 14:41
Марката Европейска столица вече работи за Пловдив

Никога толкова пари за култура не са били отделяни в Пловдив и това стана с мощната и навременна подкрепа на правителството на г-н Борисов и на Министерство на културата. 

Това заяви кметът инж. Иван Тотев на специална пресконференция, на която присъстваха зам.-кметът по култура Александър Държиков, изпълнителният директор на Пловдив 2019 Кирил Велчев и артистичният - Светлана Куюмджиева.

Важно е да имаме тези политически сигнали, защото сме на прага на мониторинга през май, на който ще се вземе решение за допълнителна субсидия от 1.5 млн лева за културни събития, допълни Тотев.

Пловдив 2019 получава 9 млн. лв. бюджет за дейности, а още 1.5 млн. лв. се отпускат за културния календар за 2018 г.

Двата проекта се допълват, а средствата са изцяло за съдържание по проектната апликационна форма на Пловдив 2019, посочи още градоначалникът.

Заради постоянните жалби, които стопират процедурите за галерията на Гладстон, той е удовлетворен, че все още няма такива за проекта за площад Централен.

1-ви януари 2019 г. ще посрещнем на тотално реконструираното и обновено пространство, на което ще се реализират и част от културните събития от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата.

По думите му настилката ще бъде с колкото може повече естествени и местни материали, като неговите предпочитания са това да е естествен камък. 

Отчитаме 15 на сто ръст на посещенията на туристи в Пловдив и удвояване на броя на нощувките в последната година, даде пример кметът.

Европейска столица на културата е марка, която вече работи за Пловдив – ние вече черпим дивиденти от това, категоричен е Тотев.

Няма съмнение, че проектът ще бъде изключително успешен. Оттук нататък през цялата 2018 г. ще чуваме със сигурност за предстоящия провал на проекта, но това е нещо, което се наблюдава постоянно във всяка една културна столица, отбеляза още той.

Пловдивчани виждат резлутатите с големите концерти, с възраждането на Капана и с всички други културни събития.

Екипът ни е страхотен и следващите 3-4 седмици ще решим казусите с Тютюневия град, коментира още градоначалникът.

Той отбеляза, че в този период ще се реши кои улици ще останат със специалне режим на преминаване и пешеходни и дали ще има площадни пространства.

Тютюневият град е нещо, което ще бъде възродено като феникс от пепелта, благодарение на това, че Пловдив е европейска културна столица. Ние ще променим града си и вече го променяме, заключи още кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

Той разкри, че на финалната права са преговорите за спонсорство на Пловдив 2019 с комунално дружество и компания за производство на бира.

С първата фирма са договорени стотици хиляди левове, като една част от тях ще отидат за културно съдържание, а друга - за инфраструктурен обект, който има нужда от финансиране. 

Кметът припомни, че с 4, 2 милиона лева ще бъде реконструирана галерията на Гладстон, а 1.1 милиона лева отиват за галерията на ул. Съборна.

До края на годината пък ще стартира процедура за избор на оператор за церемонията по откриването на Пловдив - Европейска столица на културата, чиято номинална стойност е до 2 млн лв .

Елементи от програмата за Пловдив 2019 ще се реализират в кино Космос и в Тютюнивия град, където е базиран и част от екипа на фондацията, което по думите на Тотев е "много смислово политическо решение".

Централният булевард "Цар Борис Трети Обединител" ще бъде затворен по време на официалното откриване.

В Пловдив се очакват се между 50 000  и 80 000 човека на откриването.

Възстановяването на археологическите обекти ще върви през цялата 2019 г. като част от програмата на Пловдив 2019.

Така гостите на града ще наблюдават в реално време работата на археолозите и проектантите.

Стойността на реконструкцията на подлеза на Гладстон е около 5 млн., каза Тотев, като цената ще бъде повече или по-малко в зависимост от състоянието на хидроизолацията. Ремонтът на съоръжението ще започне още през лятото.

5 големи събития ще бъдат пиковете в програмата на 2019, обяви Светлана Куюмджиева, артистичен директор на общинската фондация.

Сред тях са големи изложби на гостуващо изкуство, театър с участие на граждани и други.

За 2018 са предвидени няколко големи комуникационни кампании, а през октомври ще бъде официално представена програмата на Пловдив 2019.

През май предстои да бъдем домакини на фамилната среща на европейските столици на културата, на която 50 бивши, настоящи и бъдещи столици ще дойдат, за да им покажем програмата, Тютюневия град и други локации на Пловдив 2019.

Форумът е от изключително значение, защото остава като събитие дори по-запомнящо се от откриването, подчерта Куюмджиева.

Тя оповести, че през май стартират и първи дейности по проекта Кирилзация, с който Пловдив се включва в културната програма по Европредседателството на ЕС.

По същата линия кукери от Раковски ще гостуват на Европарламента в Брюксел.

В края на миналата година обявихме резидентна програма на артисти, които да работят в Пловдив през цялата 2019 за остров Адата и оживяване на пространството около реката с изкуство и култура.

400 000 лева се заделят за отворени покани за малки проекти, в които влизат действащата програма за читалища и резидентната програма за артисти, а 150 000 лв. са за доброволческа програма, по която международни организации ще организират серия от уъркшопи през април и май.

Големите фестивали, стартирали през миналата година като Хилс ъв рок, Пловдив ърбън дейс, джаз фестивалът, оперният фестивал, продължават и през 2018 г. 

Концертът на Стинг, който е разпродаден за броени дни, не би се състоял под тепетата, ако Пловдив не бе Европейска столица на културата, изтъкна Светлана Куюмджиева.

Екипът на фондацията в момента е 25 души, а тази година ще нарасне с още 15.

Най-голямото перо от субсидията от 9 млн. лв. ще отиде за културно съдържание, за издръжка на фондацията сумата е около 700 000 лв., каза още артистичният директор на фондацията.

Галерия със снимки

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм