Опорочен ли е конкурсът за пловдивски книги?

Автор:
Понеделник, 06 Ноември 2017 21:38
Опорочен ли е конкурсът за пловдивски книги?

Публикуваме едно към едно мнението на писателя Иван Д. Христов, носител на орден "Св. Св. Кирил и Методий" - втора степен, и Почетен знак на град Пловдив, относно тазгодишния конкурс по Програмата за подкрепа на пловдивски автори и значими за Пловдив издания. Иван Христов е член на Управителния съвет на Дружество на писателите - Пловдив.

Иван Д. Христов

Считам, че конкурсът за подпомагане на пловдивски автори и значими за Пловдив издания през тази година бе опорочен от начина, по който се проведе и се обявиха резултатите му от журито с председател Младен Влашки.

Следя проекта от години, който сам по себе си е едно похвално дело на Общината за насърчаване и развитие на пловдивската литература и нейните творци. Тази година „неуспешно", поради технически причини, участвах в него с новата си критична книга „Отблясъци", посветена на пловдивски автори, сред които са поетите Петър Анастасов, Николай Заяков, Иван Вълев, Александър Бандеров, както и писателите Николай Хайтов, Георги Пашев, Емил Калъчев, Георги Стоянов и други. Всички те имат доказано място и трайно присъствие в съвременната литература и пловдивския литературен живот.

В този конкурс сякаш има вечни „абонати", защото в повечето случаи се въртят и преповтарят през годините едни и същи автори и толерират трите големи пловдивски издателства „Летера", „Хермес" и „Жанет". Кое поражда у мен, а навярно и в много други участници в конкурса чувство на недоверие и предварителна предопределеност на нещата?

Това са анонимният състав на журито с председател Младен Влашки, както и отказа от пресконференция за даване на обществена гласност и обявяване на резултатите от конкурса, и - разбира се- най-големият номер на комисията в самия край на конкурса, след като е чела всички кандидатстващи литературни произведения, да отхвърли стойностни автори и техните книги, заради допуснати технически грешки във формулярите на издателствата, чрез които кандидатстват, какъвто е и моят случай.

И ако това не е поредната „уловка", за да не се отхвърлят предложенията на „безупречните", в това отношение издателства „Летера" и „Хермес"? Питам се има ли полза за пловдивската литература и култура от такъв подход? Определено няма. Както не бива да има и някои постоянни членове на това жури, някои от тях университетски преподаватели без авторска книга, но считащи се за незаменими оценители на чужди литературни текстове. В тази комисия /жури/ липсва обаче представител на Дружеството на писателите, с чиято инициатива бе създаден проекта на Общината.

Крайно време е да се променят някои от правилата на конкурса, за да може всеки желаещ пловдивски автор да участва без предубеждение в проекта и при съревнованието на литературното поле - журито да отрежда по достойнство на всеки заслуженото му място.

Иван Димитров Христов е роден на 31.03.1951 г. в сeло Добралък, Пловдивска област. Завършил е Българска филология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий". Работил е като учител и директор на училището в родното си село до 1987 г., след което е директор на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий" - село Марково до пенсионирането си през 2014 г.

Свои литературни творби е публикувал в много вестници и списания, както и в антологии на СБП, алманах „Нова българска литература", в литературни сборници за учители–творци на изд. „Анубис – Булвест" и други. Негови разкази са публикувани в чужбина: в. „Будилник" – Лондон и в. „България" – Чикаго.

Съавтор на книгите: „Знай своя род" (1983), изд. „Народна младеж", София и „Учители - сподвижници на Левски" (1989), изд. „Христо Г. Данов", Пловдив.

Автор на книгите: „Родопски апостоли" - очерци и разкази (1993), изд. сп. „Тракия", Пловдив, „Литературни пристрастия" - критика (1999), изд. „Светулка – 44", София, „Кръстен знак" – родопски разкази (2003), изд. „Светулка – 44", София, „Територии на духа" - критика (2010), изд. „Екобелан", Асеновград, „Изпитание" – разкази (2012), изд. „Екобелан", Асеновград.

Носител на националната литературна награда „Дядо Йоцо гледа" за художествен разказ (2012).

Член на Съюза на българските писатели и на Дружеството на писателите - Пловдив.

През 2015 г. е награден с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - втора степен за заслуги в областта на образованието и културата, а през 2016 г. с Почетен знак на град Пловдив. Живее в град Пловдив.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

  • Молдовски

    Младен Влашки, е вербуван от ДС още като ученик в немската езикова гимназия в гр. Пазарджик, след като участва в унищожаване на дневници и обир на Кореком със свои съученици. За разлика от съучениците си не получава наказание, след като е задържан поради съгласието си за сътрудничество. Вербуван е от кадровия служител на ДС Максим Радев, който след преместването си в гр. Пловдив отговаря за културните дейци и участва в групата на ДС, ръководещи обкръжението на П.Стоянов. Единствения български студент от Пловдивския Университет пратен за една година да пише дипломната си работа за Херман Хесе в Австрия преди 10 ноември.Като студент е бил в един УЧКОМ със следващия по същото време в ПУ настоящ министър на МВР – Румен Петков.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм