Елена Диварова: Защо няма доверие в интелектуалния елит

Автор:
Неделя, 05 Ноември 2017 09:22
Елена Диварова: Защо няма доверие в интелектуалния елит

След като фактически няколко години пловдивските писатели нямаха лидер, който да ги обединява, те изгубиха усещане за общност, изгубиха и самочувствие. Станаха лесна плячка за снизходителни подмятания, включително в публичното пространство, включително и от страна на литературния критик и университетски преподавател Младен Влашки.

Сега Антон Баев се нагърби с това да бъде председател на дружеството на писателите в Пловдив и след като тръгна да ги защитава от очевидни нарушения в процедурата и морала при провеждане на споменатия конкурс, веднага във вестник "Марица" беше атакуван от Влашки, който е председател на комисията на конкурса, че - видите ли - дъщерята на Баев е участвала в конкурса, не е одобрен проектът й и това е причината за реакцията срещу провеждането на конкурса и главно срещу поведението на журито.

Очевидните факти, които са изнесени в становището на Управителния съвет на Дружеството на писателите, сякаш остават непрочетени, нечути, неважни. В този спор литературният критик влезе с елементарно заяждане, а поводът са сериозни нарушения, които може да се проследят в документацията на конкурса.

Защо се стига до всичко това?

През 2008 година писателят, публицист и драматург Димитър Атанасов успя да прокара в Общината Програма за финансиране на книги на пловдивски автори и значими за Пловдив издания. Бяха аргументирани и защитени всички пунктове в програмата, целта й беше ясна – подкрепа за пловдивската литература.

Няколко години по-късно тази програма е застрашена от опорочаване. Отпуснатите от Община Пловдив средства могат да бъдат усвоявани от издателствата по нечестен начин. Това става с условия, създадени от журито или от отделни негови членове. Те се осланят на критерии от административен характер, правят промени в процедурата дори след приключване на класирането. Всички ние, които наблюдаваме отстрани хода на конкурса, можем да избираме – овчедушие или опазване на достойнството?

Създадената ситуация разколебава творците. Създава усещане за несигурност, всява недоверие както към институциите, така и към видните интелектуалци, сред които е г-н Младен Влашки. Той очевидно бяга от проблем, чиито корени засягат труда на писателите. Проявява небрежност, която клони към присмех. Така иска да се освободи от отговорност и налива масло в и без това тлеещото в обществото раздразнение от някои лица сред „интелектуалния елит" и „литературната бохема" в Пловдив.

Елена Диварова

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм