Продължаваме с Влашки. Случаят Стефка Тотева!

Автор:
Събота, 04 Ноември 2017 06:59
Продължаваме с Влашки. Случаят Стефка Тотева!

Коя е поетесата Стефка Тотева?

Най-добрата пловдивска поетеса - оценката е на Николай Заяков и е споделена от Петър Анастасов.

Христо Фотев пък е категоричен, че "Старата жена продава ябълки" е класика.

Ръкописът на Стефка Тотева е сред отхвърлените при тазгодишното журиране на книгите по Програмата за подпомагане на пловдивски автори и значими за Пловдив издания.

Според препротоколирания протокол - по технически причини.

Според председателя на журито Младен Влашки - Стефка Тотева не е сред спечелилите и при първоначалното гласуване.

На чия оценка за Стефка Тотева да вярваме?

На тази на Христо Фотев, Петър Анастасов, Николай Заяков и Малина Томова или на тънкия критически нюх на асистент Влашки. (Умишлено слагаме точка, а не въпросителна!)

Ето едно към едно Становището на Стефка Тотева относно проведения тази година конкурс, което тя входира на 27 октомври 2017 г. в Дружество на писателите - Пловдив, и което е прикрепено към официалното Становище на Сдружението, входирано в община Пловдив - Вижте Още по темата.

Писмото на Стефка Тотева-Славова до УС на Дружество на писателите - Пловдив, е второто (след многобройните преписки с писателя Кристин Юрукова, чиято позиция изнесохме вчера), на което се базира решението на УС да предложи промени в посока по-голяма обективност в следващите издания на литературния конкурс.

СТАНОВИЩЕ НА СТЕФКА ТОТЕВА СЛАВОВА

ОТНОСНО РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ КОНКУРСА ЗА СУБСИДИРАНЕ НА АВТОРИ И ВАЖНИ ЗА ПЛОВДИВ ПРОИЗВЕДЕНИЯ

КЪМ УС НА ДРУЖЕСТВОТО ПЛОВДИВСКИ ПИСАТЕЛИ

С учудване разбрах, че техническите Грешки, а не качествата на текстовете са били ВОДЕЩИ при оценяването на ръкописите на авторите. И още, озадачаващо е, че според Закона за Достъп до информация имената на спечелилите субсидията и на отхвърлените са ПУБЛИЧНО известни, но в Тайна се пазят имената на Журито, което Професионално е оценявало ръкописите.

Нали не мислите, че става дума за моето засегнато Его? Не, разбира се, става въпрос за нещо друго, което предварително е замислено и осъществено, за да отпаднат доста стойностни имена на пишещи не от вчера хора...

Въпросните "технически" пропуски, които не са били отстранени и всъщност, са заложени като мина, съзнателно... Защото е било възможно и коректно още при приемането на документите, ако има технически несъответствия - те да бъдат отстранени, кандидатстват все пак уважавани Издателства, а не несведущи и "неграмотни" автори. А защо не са били обявени, например, предварително и овреме технически сгрешените - според Комисията творчески проекти, за да могат кандидатстващите издателства да ги поправят?

Считам, че Това е било направено напълно УМИШЛЕНО, но понеже съм била криминален и съдебен репортер - доказателства нямам, но Обоснованото предположение и Основателно Съмнение остават, нали? ...

С изразена гражданска позиция: Стефка Тотева

27, 10, 2017 г.

ПЛОВДИВ

А ето и какво са казвали големи български творци за Стефка Тотева, текстът е достъпен в интернет, стига на асистент Влашки да му се чете извън страничките на Страница.

За ябълките на Стефка Тотева
Сряда, 11 Декември 2013 20:50 | Антон Баев
За ябълките на Стефка Тотева

Най-добрата пловдивска поетеса /оценката е на големия Николай Заяков и е споделена от събрата му Петър Анастасов/ Стефка Тотева стигна до трета стихосбирка.

„Черна трева" е великолепна в скромността си книга и бе обяснена тази вечер от три гледни точки – писателската, на Димитър Атанасов, поетската – на Петър Анастасов, и женската – на Елена Диварова.

Точно между словото на белетриста и това на поета токов удар остави на тъмно стотината почитатели на Стефка, изпълнили салона за култура на Радио Пловдив.

Е, това, ако не е знак свише – какво е!

Генераторът на националното радио обаче се включи и мракът не успя да се задържи повече от 7-8 минути.

Стефка стига трудно до първата си книга и Заяков не спестява правосъдието си на поет на тези, от които е зависело издаването на поезия преди 89-та.

Първата й книга излиза едва през 1993-та – „Между душа и тяло", когато сестрите й по перо имат по 3-4-5 стихосбирки и повече.

Сред тях е Малина Томова, но Малина не е от много издаваните.

Стефка разказа как точно Малина я запознава с Петър Анастасов по време на едно четене в знаменитата преди 89-та Руска гимназия.

Съдбата пък я праща на практика в редакцията на едновремешния модерен седмичник „Комсомолска искра" – като ученичка.

Там друг вече небесен поет – Николай Заяков, разпознава бъдещата поетеса в срамежливата гимназистка.

„Стиховете й са прозорец и същевременно всичко онова, което той съдържа", пише по-късно Заяков за късния дебют на Стефка Тотева.

Втората й книга „Черен часовник" излиза през 1998 и следва ново дълго мълчание.

15 години минават, докато на бял свят се появи „Черна трева" – чиста лирика, без примеси.

Стефка сподели как – или по-точно къде, е написала първото си стихотворение.

Опитът не влиза в сбирките, но пък е записан в тетрадка до стихотворение на самия Лермонтов.

Обичах много Ахматова, а Малина ми отвори очите за Цветаева, казва Стефка Тотева – вероятно най-етичният човек, който съм срещал в т.нар. журналистическа гилдия.

„Черна трева" е хигиена на словото, присъствието на Стефка в живота ни е такава хигиена.
Ще завърша с първото стихотворение от книгата.

Но малко предистория за „Старата жена продава ябълки".

Сложих го в началото, защото има оценката на Христо Фотев – каза ми Стефка минути преди премиерата на третата си книга.

Докато чакала някакъв мастит литкритик в Клуба на писателите в София, тогава е студентка Руска филология, показва стихотворението на бургаския поет.

След неговата оценка е най-добре да прочетем това стихотворение сами, както се чете поезия:

Старата жена продава ябълки –
слънчеви, закръглени, големи...
Страх ме е очите й да видя
и не смея да си купя.
Старата жена продава ябълки –
радостни, задъхани, засмени...
Страх ме е – ръцете й са сухи
и не смея да си купя.
Старата жена продава ябълки –
тайнствени, смълчани, вдъхновени...
Страх ме е – сърцето й трепери
и не смея да си купя.
Старата жена продава ябълки –
като дните й последни подредени.
Някой ден ще седна като нея,
все ще чакам някой да си купи.

Ябълката е сърцевината на тази поезия, но за това друг път...

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

  • Молдовски

    Младен Влашки, член на НИС на СДС – дясната ръка на Петър Стоянов в СДС /народен представител 1997-2001 от СДС – вербуван от ДС още като ученик в немската езикова гимназия в гр. Пазарджик, след като участва в унищожаване на дневници и обир на Кореком със свои съученици. За разлика от съучениците си не получава наказание, след като е задържан поради съгласието си за сътрудничество. Вербуван е от кадровия служител на ДС Максим Радев, който след преместването си в гр. Пловдив отговаря за културните дейци и участва в групата на ДС, ръководещи обкръжението на П.Стоянов. Единствения български студент от Пловдивския Университет пратен за една година да пише дипломната си работа за Херман Хесе в Австрия преди 10 ноември.Като студент е бил в един УЧКОМ със следващия по същото време в ПУ настоящ министър на МВР – Румен Петков.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм