Асистент Влашки иска война с писателите - има я!

Автор:
Четвъртък, 02 Ноември 2017 16:48
Асистент Влашки иска война с писателите - има я!

Младен Влашки, подвизаващ се във всевъзможни литературни комисии, и изпълняващ длъжността асистент в ПУ от времето, когато аз съм бил студент (1984-8), тръгва на персонална война не срещу моя милост, а срещу Дружеството на писателите - Пловдив.

Не му прави чест да клевети братя по перо, но щом я иска - ще я получи: не честта, войната. Понеже достойнството е един от истинските белези на добрия писател дори днес.

Очаквайте материали за бившия комсомолец, бивш депутат от СДС, съчинител на списание Страница, продаващо се в плачевен тираж въпреки многогодишното си добро спонсориране и изяждане на десетки хиляди левове от данъкоплатците в годините, персона очевидно настроена срещу пловдивските писатели с 5-6 изключения, да речем.

Влашки, който бе председател и на тазгодишната комисия по програмата за подкрепа на пловдивски автори и значими за Пловдив издания, излъга в собственото си предаване Преге по Радио Пловдив, че не може да коментира резултатите от конкурса, понеже е подписал декларация за конфиденциалност.

Такава декларация не е подписвана. В същото време заблуждава писателката Кристин Юрукова, че бил коментирал конкурса в предаването си по Радио Пловдив и категорично бил против връщането на първоночалните протоколи, разписани с оценките на журито. Единственото, което бившият депутат от СДС и член на Медийната комисия по времето на кабинета Иван Костов, казва в предаването си, спонсорирано от частни издателства е, че не може да коментира поради декларация за конфиденциалност. Дотук е "смелостта" на критика Влашки.

Припомняме, че за първи път от всичките досегашни издания на Програмата, родена по инициатива на покойния писател Димитър Атанасов, бивш председател на Дружество на писателите - Пловдив и бивш омбудсман на Пловдив, са се давали публични пресконференции с подробно излагане на мотивите за спечелилите конкурса творби и автори. Тази година нито един член на журито, во главе с председателя, нямаше смелостта да каже - какво е станало и кой е връщал протоколи!

Поради това и след множество сигнали, писма и постинги в социалните мрежи от членове на Дружество на писателите - Пловдив, сторихме следното като Управителен съвет на сдружение в обществена полза, което по Устав защитава членовете си в битието им на творци на словото:

Дружество на писателите - Пловдив, входира официално Становище в община Пловдив по повод странни неща, според членовете му, случили се в тазгодишното издание. Становището е подписано от всички членове на УС на Дружеството - без особени мнения и жълти подмятания в стил асистент Младен Влашки.

Придружено е от малка част от кореспонденцията, която членове на Дружество на писателите - Пловдив, предизвикаха заради огорчението си и съмненията си в опорочаване на конкурса. Другата част ще бъде отделно приложена в бъдещи дела.

Базисните тези са шест:

1. Защо не е спазен критерият допустимост на предложенията - т.е. предварително да се обявят кои апликации са изрядни и кои - не. Това се прави във всички други конкурсни програми от Културния календар на Община Пловдив.

2. Има ли конфликт на интереси в лицето на председателя на Комисията - Младен Влашки, след като според членове на Дружеството на писателите - Пловдив, той взема хонорари и от двете издателства, спечелили всичките си предложени проекти?

3. Защо община Пловдив не е предложила на Дружество на писателите - Пловдив, да излъчи свой представител в комисията?

4. По какъв начин се набират членовете на комисията - изискват ли се професионални CV-та и са ли и от кого били оценени някога самите оценяващи?

5. Дружество на писателите - Пловдив е категорично против таванът от 500 лева, който от тази година е сложен за стихосбирки. С тази сума, като се извади ДДС, е невъзможно да се плати за редакторски труд, коректури, оформление и печат на сборник с поезия, освен ако не е дипляна в 100 тираж.

6. Дружество на писателите - Пловдив настоява, както това става в конкурсите на Министерство на културата, за всеки одобрен и отхвърлен проект комисията да прилага кратка реценция - 10 реда, с мотивите си.

Дружество на писателите - Пловдив не оспорва правото на всеки, независимо дали е член на жури или просто читател, на естетическа оценка, напротив. Дружество на писателите - Пловдив настоява именно за такава оценка, която да е извън кръговостта, груповостта и съмненията за нечистоплътност при оценяването на творчески продукт. На първо място, за да се случи това, считаме, че членовете на специализирани журита трябва да са свободни личности с професионален авторитет, които да имат доблестта публично и мотивирано да защитават преценките си и в никакъв случай да бранят анонимността си и крият от оценяваните от тях автори личните си оценки.

Казаното пред в. Марица днес от асистент Младен Влашки, че Становището на Дружеството на писателите - Пловдив, е заради отхвърления проект на монографията на Виктория Баева, дъщеря на председателя на Дружеството - Антон Баев, категорично не отговаря на истината и е клевета. Тя нито е член на дружеството, нито е сред авторите, които с имената си, а не анонимно - като тазгодишното жури, са изказали съмненията си в обективността на проведения конкурс. Отделен въпрос е има ли Влашки експертиза да се изказва по научен труд по психология, рецензиран от хабилитиран преподавател по специалността.

Заради недостойната простъпка на Младен Влашки Plovdiv-online ще публикува едно към едно материалите на Дружество на писателите - Пловдив по темата, предизвикани изцяло от негови членове.

Нека всеки си прави изводите кой кой е и как и защо оценява и кой му позволява да клевети, и защо не излиза с лицето си пред пловдивските писатели, за да обясни мотивите си на асистент по литература от началото на 80-те та досега!

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (6)

 • четящ

  така е с вечните асистенти-заядливи и завистливи!

 • Диана Павлова

  Не вярвах, че някога ще прочета такъв материал. Ние си говорим само един друг колко излишно е да се участва в тези проекти. Все наши и ваши. И си търсим сами, колкото можем. Поздравления, това е позиция на истински председател на Дружеството. Благодаря, Антоне.

 • Юнашки

  Кажи си, Влашки! Кажи и за 5000 броя от твоята "Западно европейска литература" бракувани от УИ "П. Хилендарски". Знаем че такъв тираж би обслужил студентите в ПУ за 50 г. Въпроса е защо е издадена в този "мегаселър" тираж - а?! - хонорарчета са лапани....

 • хаха

  Е то това е третото издателство спечелило с професори на по 80 години, но при асистент на 60 - какво да се прави, закрийте писателското братство в Пловдив най-добре.

 • чукча

  Читанка,липсуваш????

 • Отвратен

  Изяжте се. Избийте се. През това време талантливите стоят на страна. Невидяни. Нечути. Непотребни.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм