Пловдивският хор „Евмолпея” четвърти в Ню Шател

Автор:
Понеделник, 18 Август 2008 17:06

Автор plovdiv-online

ImageСлед успешното турне в Словения, Италия и Швейцария, съставът хор “Евмолпея”се готви за Младежкия фестивал “Eurotreff” в Швабиш Хал и съпътстващи концерти в Щутгарт и други градове на Германия, Сърбия и Австрия. През октомври пък “евмолпеите” ще зарадват публиката на Брюксел и Люксембург.

По време на августовското си турне девическата формация с диригент Рада Славинска премери силите си с големите в хоровата ранглиста - в женската категория на изключително престижния хоров конкурс в Ню Шател. След шестмесечна селекция бяха подбрани 16 елитни състава от цял свят, между които и пловдивските момичета. Тазгодишното издание включваше и изненадващи тестове от страна на журито, за които хоровете не бяха предупредени - като допълнителни оценки за кратка концертна програма, оценки за времетраене на произведенията от различните стилове, изнасяне на 90 минутен концерт, умение за бързо реагиране на съставите по определени изисквания, качество на афиширане на хоровото изкуство на открити сцени, артистизъм и др. Тези изисквания правят четвъртото място на “Евмолпея” особено високо.

Само две точки не достигнаха на младите пловдивчанки – всичките под 17 години,  да поделят третото място с хор “Aduramus Deum”, чийто резултат беше 796 точки.

На “Евмолпея” се падна честта да открие гала-концерта на съставите, участвали в Хоровия конкурс в Ню Шател – 2008. В женска категория той беше и единственият състав, поканен директно от Председателя на организационния комитет на хоровия фестивал и конкурс в Неерпелт – Белгия  догодина, както и още четири покани за други европейски хорови форуми.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм