НИНКН пуска заданието за пл. Централен

Автор:
Понеделник, 03 Октомври 2016 12:35
Идеяният проект на FORA Идеяният проект на FORA

Националният институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/ е дал положително становище по техническото задание за инженеринга на площад Централен. Това съобщи днес кметът на Пловдив инж. Иван Тотев. Очаква се подписът на министър Вежди Рашидов.

Единствената съществена бележка на експертите е да не се проектира премостване върху ул. Гладстон. Свързването на Форум-север с Форум-запад е категорично добро решение, като от НИНКН дори предлагат на бъдещия проектант да Форум-изток да се включи с Форум-юг.

Идеята, заложена в проекта на португалското студио FORA за две нива на бъдещия площад, отпадна още при гледането от Експертен съвет на община Пловдив като скъпа и отдалечена във времето за изпълнение.

От НИНКН считат, че проектът на FORA може да е препоръчителен, но не и основа на новото задание, което следва да се изготви тази година.

Кметът Иван Тотев се надява до края на 2016-та да се обяви процедура по Закона за обществените поръчки за инженерингов и технически проект на пл. Централен, който да ползва идеи от идейната концепция на FORA, но не задължително.

Според него в началото на 2019-та може да се открие новото площадно пространство в Пловдив, като другата идея на FORA - за цялостно разкриване на археологията, също отпада като скъпа за реализиране в такъв времеви период.

От НИНКН са се произнесли положително за залегналата в проекта идея за свързване на пешеходните пространства на археологическия пласт с подлезите и Голямата базилика.

Финансирането на инжеренрия и технически проект ще е изцяло от общинския бюджет, каза още кметът Иван Тотев. На този етап не мислим за други средства.

Припомняме, че FORA спечели международен конкурс, организиран от ONE ARCHITECTURE WEEK с идейния си проект, а финансовата стойност на приза бе 100 000 лева.

Международно жури категорично присъди първото място на португалците. Сега се оказва, че идейният проект е твърде скъп за реализация - с прощадно пространство на две нива и цялостно експониране на археологията.

След като НИНКН прие техническото задание, Община Пловдив ще обяви процедурата по инженеринг. Тук сме включили всички пространства, които попадат в проекта, а именно – булевард „Цар Борис III Обединител", връзката с Голямата базилика, подлез „Тримонциум", подлезът на улица „Гладстон" с включена реконструкция – хидроизлолация, ел.инсталация и вписване на археологическите разкопки с достъп до тях от три места, каза в заключение градоначалникът.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (6)

 • читател

  Жалко... Пак побългарихме проекта. Вярно, е че беше сюреалистичен, но трябваше да се направи! Така, Пловдив щеше действително да е с уникална централна градска част...

 • А?

  отговори на: читател

  "Читател", ако си наистина ти, май взе да вдяваш пошлотията крадлива?! А?!

 • читател

  отговори на: А?

  Напротив, колкото по-скъп е един проект, толкова повече има възможност за присвояване /ако изпълнителите са с престъпни намерения, каквито са твоите/, тук се прави обратното - поради високата проекта цена на оригиналния проект ще се направи лека реконструкция с два подлеза и плочки.

 • ПЛАДНЕШКИ подарък

  ОСъвет беше силово принуден да гласува сто бона ПОДАРЪК на пампайските ортаци на Асан Асанов за "авторски права" което е абсурдно след приключил (незаконно обявен от агитка) "конкурс" който сам по себе си изчерпва права и задължения по приносите. Те винаги остават пълна и неосорима собственост на обявителя, комуто са предадени. ПЛАДНЕШКИ ПОРЕДЕН ГРАБЕЖ.

 • читателю,

  Читателю, побългарихме проекта който генетически си беше неуместен сюрреализъм. Не си мисли, че пловдивската архитектурна колегия няма майстори далеч над пампайците, но те просто не са се развълнували да се занимават с нелегитимния конкурс на агитката Пловдив За Едно, изритани от София ментета.

 • Ядосан

  Асан Асанов трябва да остане без едно и да бъде позорно изгонен от Пловдив, като бъде заставен да върне парите на пловдивчани - между 1,3 и 2 милиона лева!!! Това е работа на заместник кмета по култура Амелия Гешева, какво чака - да го изрита публично??? Какви измислени фестивали за по 300 хиляди лева??? Кой ги гледа, кой ги чува изобщо???

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм