Камерният фест с билети от 4 до 10 лв.

Автор:
Сряда, 03 Юни 2015 15:33
Проф. А. Славчев - Почетен гражданин на Пловдив Проф. А. Славчев - Почетен гражданин на Пловдив

Качествена и стилна програма, достойна за международен фестивал, какъвто е фестивалът на камерната музика, най-старият в Европа и у нас в категорията си – така проф. Анастас Славчев определи концертите от афиша на 51-то издание на МФКМ в Пловдив.

На пресконференцията, предхождаща започващия на 10 юни и продължаващ до 20 юни емблематичен за града под тепетата музикален форум, артистичните изяви бяха представени от музиковеда д-р Поля Паунова-Тошева.

Според нея музикалната програмата е впечатляващо разнообразна: застъпена е музиката от епохата на Романтизма, забележимо също е и присъствието на произведения от 20 век, от епохата на Виенската класика, както и творби от български композитори – класици и съвременни творци.

Три камерни дуа в състав цигулка и пиано, един струнен квартет, един вокален ансамбъл, „Класика и джаз", в две части – джаз вокал с пиано и квартет саксофони, „Млади музикални дарования" – матине от ансамбли на НУМТИ „Добрин Петков", в общо седем концерта, се представят на традиционния за Фестивала музикален подиум - Етнографски музей.

Само концертът матине на младите дарования от НУМТИ „Добрин Петков" – Пловдив ще е в Аулата на училището. Международният ореол на Фестивала се защитава на 4 концерта с камерни формации от САЩ, Япония и Украйна.

Вокален ансамбъл „Камерата" – Кобе, Япония, с диригент Йошико Мики Колон, открива МФКМ на 10 юни от 20 часа. Формацията – след многобройни успешни турнета в родината си и в Европа – ще е за първи път в България, на 51- ия Международен фестивал на камерната музика, след което ще е гост на „Софийски музикални седмици", изтъкнаха организаторите.

Пловдивчанката Нели Койчева – д-р по музика, възпитаничка на НУМТИ и АМТИИ, българският глас и връзка с уникалния вокален камерен ансамбъл от Япония, открои акцентите в програмата на „Камерата" от Кобе. Месата Lux in Kobe на съвременния японски композитор Ерик Колон е създадена за 10-годишнината на голямото земетресение в Кобе и се изпълнява единствено от тази формация. Още един духовен символ – „Мария от Нагасаки" ( „Бомбардираната Мария") от същия композитор ще прозвучи в Етнографския.

Ценителите ще чуят също така старинни японски песни, песни от друг известен съвременен японски композитор и от български автори. Финалният концерт, на 20 юни, носи гриф „САЩ", но се дешифрира така: на сцената ще видим именития пловдивския цигулар Кеворк Мардиросян, който от дълги години живее и работи в САЩ, и американския пианист Лий Филипс.

Тяхната концертна програма включва класически образци в сонатния репертоар за цигулка и пиано от творчеството на Брамс, Дебюси и Цезар Франк. Друга формация от САЩ, в която също има българи, е струнен квартет „Харингтън" (Росица Гоза – цигулка, Кийт Редпат – цигулка, Веселин Тодоров – виола, Емануел Лопес – виолончело.

На концерта им (12 юни ) ще бъдат изпълнени творби Моцарт, Шуберт и Верди. На 16 юни е концертът на пловдивчанката, живееща и работеща в САЩ, с успешна международна концертна дейност, Даниела Щерева – цигулка, и Ирен Капеловска – пиано, дългогодишен педагог в НУМТИ. В тяхната програма: Моцарт, Шимановски, Сарасате, Пуленк, П. Владигеров. Камерното дуо от Украйна Павел и Анна Хмара се представя на 18 юни с три сонати за цигулка и пиано от Моцарт, Брамс и Шимановски, както и с рядко изпълняваната „Италианска сюита" от Игор Стравински.

Традиционната за фестивала линия „Класика и джаз" тази година се поддържа от концерт в две части (19 юни. В първата част известният джазмен Антони Дончев, ще музицир с джаз певицата Лилия Илиева песни от Гершуин, Дюк Елингтън и Кол Портър. Във втората част ще свирят музикантите от сакс квартет „Гори" в състав Явор Гайдов – сопран саксофон, Горан Ташев – алт саксофон, Димитър Бакърджиев – тенор саксофон, Атанас Хаджиев – баритн саксофон.

Тяхната програма включва аранжименти на класически пиеси и български народни песни. На концерта ще прозвучи и произведението, писано специално за състава – „Боса копа" от младия български композитор Васил Бележков, отличено с Втора награда от Международния конкурс за композиране на симфонично произведение в 7/8 през 2012 г.

На тазгодишното си издание Камерният фестивал отбелязва 70-годишнината от основаването на Пловдивското музикално училище „Добрин Петков" със специален концерт-матине под надслов „Млади музикални дарования".

На 13 юни от 11 часа в залата на училището ще се изявят седем, различни като инструментален състав камерни ансамбли. Още годишнини ще открои МФКМ.

На откриването му ще бъде почетен дългогодишния артистичен директор на Фестивала проф. Анастас Славчев – за неговата 70-годишнината и 50 години творческа дейност. На финалния концерт ще бъде поздравен специално маестро Кеворк Мардиросян за 60-годишнината му.

51-то издание на Фестивала се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, Общинска фондация „Пловдив 2019" и Министерство на културата.

Фестивалът спазва традицията си за партньорство със „Софийски музикални седмици" и патронаж – на почетния консул на Украйна в Пловдив, „Роза Импекс" и Висше училище по агробизнес и развитие на регионите – Пловдив, подчерта мениджърът на Фестивала Димитър Малашинов.

Той обяви и цените на билетите за концертите от 10 до 20 юни в Етнографския: 10, 8 и 4 лева, а абонаментните карти са на стойност 20 лв. Продават се в касата на билетния център на Главната.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм