Немски професор - артдиректор на Пловдив 2019

Автор:
Понеделник, 30 Март 2015 19:45
Немски професор - артдиректор на Пловдив 2019

Проф. Ханс Дитрих Шмит, новият артистичен директор на фондация Пловдив 2019, бе представен официално днес в общината.

На 19-ти май в Брюксел предстои официалното обявяване на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г. заедно с италианския град Матера. На срещата бяха обсъдени икомуникационната стратегия на Фондацията, бъдещото взаимодействие с досегашните партньори и привличане на нови към артистичната програма, както и регламента за работа с тях.

„За мен е голямо предизвикателство да бъда един от артистичните директори на първия български град, който ще бъде Европейска столица на културата. Не живея в Пловдив, не говоря български, но мога да помогна за постигане на европейско измерение на града." – заяви проф. Ханс Дитрих Шмит.

„Мотото на града „Заедно" привлича интереса на всички Европейски организации, с които съм в контакт. Пловдив е прекрасен град с огромен потенциал и има всички шансове да бъде една от най-добрите европейски столици. Искам да помогна с контактите и познанията си да изработим една силна програма и да осигурим европейско финансиране. Трябва да използваме тази възможност и да направим Пловдив и България по-популярни в Европа." – добави още той.

Миналата седмица Фондация „Пловдив 2019" обяви началото на конкурс за финансиране на проекти и събития в „Капана – квартал на творческите индустрии", както за установяване в квартала. Общата сума по двете направления – събития и установяване – е 40 000 лв. - по 20 000 за всяко от тях.

Ханс-Дитрих Шмит е преподавател по режисура и драматургия в Академията на изкуствата „Фолкванг" в Есен, Германия, където отговаря и за международните отношения на университета. Той работи тясно с екипа на фондацията по време на кандидатстването на Пловдив и познава в детайл визията, програмата и проектите, обединени от мотото „Заедно".

Със своята впечатляваща професионална биография, опит и контакти на международно ниво и запознатост със спецификата на програмата на Пловдив 2019, Ханс-Дитрих Шмит ще помогне подготовката награда за 2019-а. Той е един от големите специалисти по европейски културни политики особено. Името му е сред директорите на една от най-успешните Европейски столици на културата - Рур 2010. Оттогава Шмит работи в организацията „Акултос", която консултира Пловдив и други европейски градове в процеса накандидатстване или подготовка.

По време на срещата на журналистите с проф. Ханс Дитрих Шмит и представители на Фондацията бе дискутирана и темата за регулацията, касаеща уличните музиканти в Пловдив. Г-н Маринов , отговарящ за обществения ред и сигурност в община Пловдив уточни, че в регламента притежанието на диплома не е посочено като задължително условие за отпускане на разрешително.

Фондация Пловдив 2019 се ангажира да съдейства на градските власти за правилната комуникация на наредбата и за подобряване на регламента й, така че да не се създава впечатление, че някой се опитва да ограничи достъпа на уличните музиканти.

През тази година фондация Пловдив 2019 ще започне важни проекти от програмата, с която спечели Европейска столица на културата и ще стартира проектирането на ключова културна инфраструктура.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (2)

  • KUNST, а не "арт"

    До гуша със ингилизкоезичните позьори из Филибето, на които им личи всъщност просташкият селяндурски ОКЛАХОМСКИ диалект, Ленче ле шукария. "АРТ-НЮЗ-ЧОРБА", как не...

    Хер професорът щом е назначен със заплата от пловдивския данъкоплатец (щото се свършиха достойните пловдивчани) тогава той следва да бъде КУНСТ - ФЮРЕР, не ли?

  • г-жа Бандерова

    Айне клайне нахт мюзик!Гьоте,Гьоте,знам те аз!Защо германците викат на Шилер-Шуман!Като цяло-Хвала!

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм