Лобита на архитекти се бият за Небет тепе

Автор:
Понеделник, 30 Март 2015 10:24
Лобита на архитекти се бият за Небет тепе

Защо един архитект от Кюстендил ще вземе такава хубава поръчка, а не някой пловдивски архитект.

Това е причината за скандала при общественото обсъждане в петък, на което  арх. Юлий Фърков представяше проекта си за Небет тепе, заяви пред Нова тв шефът на НИМ проф. Божидар Димитров, който бе освиркан на въпросната дискусия, а проекта на Фърков бе обруган от негови колеги.

Пловдивската колегия заедно с част от други архитекти, обаче бяха решили да устроят публичен съд на архитект Фърков, който е един от най-добрите, коментира пред Нова тв професорът.

Дребно, по български - тази група архитекти, която показахте казва: Защо той ще прави проекта, а не аз - аз съм правила театъра, аз съм правила това.

Това е категоричното мнение на проф. Божидар Димитров по повод обструкциите срещу проекта на арх Фърков от страна на арх. Тодор Костадинов, председател на Регионалната колегия на архитектите в Пловдив, авторката на проекта за Античния стадион арх. Румяна Пройкова, арх. Арнаудова и др.

Почнаха да се разчистват лични сметки, трупани с десетилетия, изпадна се в дребнотемие – тази стена откога е, кой от архитектите какъв културен пласт бил унищожил, каза още проф. Димитров.

Никой няма да дойде да гледа основи ниско в земята както са тези на Небет тепе, категоричен е проф. Димитров.

Той даде за пример възстановените по същия модел крепости в Белчин и Царевец, които привличат по 500 000 туристи - първата и 800 000 - втората.

Ако искаме да развиваме културно-исторически туризъм, това трябва да се направи, смята шефът на НИМ.

Хора с много буквички пред името си професор, доктор еди кой си не познават съдържание и не знаят елементарни неща, които ги знае всеки историк, отбеляза многозначително Димитров по адрес на архитектите Тодор Кръстев, Румяна Пройкова, Арнаудова, които твърдят, че проектът щял да е бутафория.

Проф. д-р Тодор Кръстев трябва да знае какво означава думата бутафория – в тълковния речник пише имитация, изпълнена с леки материали (картон, шперплат).

Идеята е частично да се възстановят част от сградите на тепето с оригинални материали - камък.

Ето го отново невежеството на архитектите, заключи проф. Димитров и даде пример:

Те казват: Турците са унищожили всички наши крепости - ние не знаем как са изглеждали и как са бъркали хоросан. А те не знаят милите, че има цели крепости, неунищожени от турците и от тях става ясно как точно са били изградени, иронично заяви Димитров и посочи за пример крепост до Ивайловград.

Бутафория е това, което същите тези архитекти изградиха до Перник, категоричен е професорът.

Имаше списък с хора, записали се за изказване. Помолих да се изкажа по-рано, тъй като трябваше да тръгвам – имах среща.

Това бил поводът Божидар Димитров да бъде освиркан, обясни самият той пред Нова тв.

Аз се чудя защо изобщо има постфактум обсъждане на проекта за Небет тепе, тъй като вече е подписан от Министерство на културата и трябва да се изпълнява.

Ще бъде много жалко ако общината одобри проекта без санкцията на Експертния съвет, обяви арх. Тодор Костадинов, председател на Регионалната колегия на архитектите в Пловдив.

По думите му предвиденият ескалатор е ненужен, тъй като има автомобилен достъп до площадката на античната част. Аварийната стълба също е излишна, защото имало два подхода със стари стълби от много години.

Архитект Румяна Пройкова коментира, че проектът е неприемлив, тъй като пренебрегва историческите дадености на античните градежи.

По думите й проектът щял да фалшифицира историята.

Зам.-кметът по култура на община Пловдив Стефан Стоянов пък обяви, че нищо няма да се прави докато няма консенсус на специалистите за този проект.

Стоянов обаче подчерта, че състоянието на обекта е трагично и затова преобразяването на Небет тепе е добре да се случи възможно най-скоро.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (5)

 • Божо фръкна от Пловдив

  Първо-поздравления за кмета Тотев, че реши да има обсъждане! Второ-поздравления за пловдивчани, че реагираха по този начин! Трето-не знам за какви проблеми решава гилдията, но Фърков да си фърка в кюстендилско, а Божо и без туй фърка навсякъде, но в Пловдив трудно ще кацне и четвърто, ако не знае бутафория и с камъни може да се направи. Справка Македония! Истински са руините, нека се консервират и експонират и да се направят годни за посещения. Надграждането ще е фалшификат! Пък като иска професора да направи един хубав макет и да го изложи на подходящо място на закрито. Иначе ако питаме него и римски стадион ще строим, и театър и базилика. Чисто нови, а истината къде ще я скрием!

 • г-жа Бандерова

  Арх.Б.Димитрофф!Хвала!

 • акад. Бо.Ди., зъберолог, сергиджия

  Обятелният, одухотворен и излъчващ святост и премъдрост (***) академик Бо. Ди., зъберолог, Хонорис Кауза от Магнаура НЕ БЕШЕ ОСВИРКАН, той беше бурно и неудържимо аплодиран онзи ден в Източна Румелия от което се е изперчил пред всевъзможните "телевизионни" КАНАЛИ да хленчи и скимти. (А сега дръпни водата, Бо.!)

  1. Ще му се да представи забърканата от НЕГО интрига че била спречкване "за кокала" между конкуренти = НЕ Е ВЯРНО, лъжа е, Колегията защити от посегателство и фалшифициране пловдивските старини, които са и ше си останат ИСТИНСКИ, а не менте.

  2. КулТурският министър на Режима Бо.Бо. Вежди Рашидооглу Ефенди, баш пазвант на архитектурното-историческо-религиозно-културно Наследство на Вулгаристан не бива да плаща от моя/твоя джоб заплата за ДИРЕКТОР на Н. "Исторически" Музей на такъв откровен, убеден, убедителен и проповядващ ФАЛШИФИКАТОР с манталитет на сергиджия, привлекател за туристически тълпи от Сирия и западняци от Албания; на когото мястото му е в Дисниланд или Лас Вегас. Де да знам в НИМ като вляза какви фалшификати ми показва?

  3. Не ми се занимава повече, ама статията е пълна с грешки. ПЕТКО КОСТАДИНОВ е титулярът на КАБ (Камарата); и т. н.
  --------------------------------
  (***) А и сексапил, Ленче ле шукария, не е само интелектуален ами си е бая ЧАЛГА милият!

 • акад. Бо.Ди. НЕ Е ПРОФЕСОР, а прост аспирант

  Свещената истина е, че акад. Бо.Ди. (не го считайте "професор" да не се обиди, той е НАД просташките титулатури, той е Преоповедник, Пророк!) просто офейка, избяга от спора по "проекта" за Хрельовите Кули с Виенски Колелета връз небета. НЕ МУ ОСТИСКА. "Имал бил по-важна работа някъде си другаде" - ами за 'кво тогава изобщо си показал на обсъждането, бе МУТРО? Агент! Сурат! ЧАЛГА на Трихълмието ша ми импортирВа, ний щото трева пасем, нали?

 • blubul

  Пази от Божо!

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм