Оберхаузен на турне в Пловдив

Автор:
Четвъртък, 12 Март 2015 08:18
Оберхаузен на турне в Пловдив

Филми от програмата на фестивала в Оберхаузен за девети път ще обиколят света, за да покажат на своите фенове актуални акценти и редки архивни ленти.

„Оберхаузен на турне" дава възможност на любителите на киното от цял свят да се насладят на специалната програма на фестивала и без да са били в Оберхаузен.

В България филмите ще бъдат показани на три места – най-напред в Гьоте-институт София, а после от нашите партньорски институции – в Русе от Международното дружество „Елиас Канети" и в Пловдив от Сдружение Изкуство днес, Центъра за съвременно изкуство „Баня Старинна".

Турнето включва два пакета:

1. Най-доброто от международния конкурс – пет отличени филма и Творци, кино и видео – пет ленти между черна кутия и бял куб, сред тях и носителят на Голямата награда на град Оберхаузен 2014.

Първият пакет съдържа пет отличени международни филма, които се отнасят до спомен, самота и безнадежност, но поставят и светли, оптимистични акценти. Така например Тебохо Едкинс от Кейптаун представя драматургично и документално сложната действителност на един живот на ръба в непрестанно очакване на смъртта. Мария Куркута се опитва да си възвърне чувството, че е част от съобществото, като свързва фаунд футидж със стихове и музика в многослоен колаж. А NEEUKLIDI Ne GEOMETRIJA разказва чрез понякога объркващи и прекрасно анимирани образи за мнимата преходност на любовта. В тази програма голямото кино на малката форма дава възможност за нови открития.

Филми от първия пакет:

EPISTROFISTINODOAIOLU / Returning to Aeolus Street
NEEUKLIDI Nė GEOMETRIJA/Non-euclidean Geometry
A MILLION MILES AWAY
EXORCIZE ME
GANGSTERBACKSTAGE

2. Творци, кино и видео – пет ленти между черна кутия и бял куб, сред тях и носителят на Голямата награда на град Оберхаузен' 2014.
Този пакет съдържа пет филма между черна кутия и бял куб, които по различни начини се обръщат към миналото и разглеждат въпроса „Какво остава?". Докато Лайор Шамриц в буквалния смисъл на думата изследва вече забравения образ на Берлин, Йозеф Даберник в брилянтно композирани черно-бели кадри ни показва няколко души край една италианска река, които са си „присвоили" пейзажа, независимо от неговата илюзорност.

LA ESTANCIA
Носителят на Голямата награда на град Оберхаузен за 2014 г. тематизира битката за земя на обезправени селяни в Парагвай във формата на поредица внимателно подбрани табла. Режисьорите, чиито филми са включени в този пакет, си служат отчасти с необичайни техники и естетики, а някои с голям успех вече са показвали творбите си в художествени изложби. Тези ленти ни дават възможност до голяма степен да се запознаем с актуалното състояние на международното кинотворчество.

Филми от втория пакет:

L'AMOUR SAUVAGE
XX-XX-XX GEWOBENES PAPIER
RIVER PLATE
FALSE TWINS
LA ESTANCIA

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм