Кметът откри Пловдивски културен институт /видео/

Автор:
Сряда, 11 Февруари 2015 12:23
Най-мащабната частна културна инвестиция е факт Най-мащабната частна културна инвестиция е факт

Кметът Иван Тотев откри частния Пловдивски културен институт - невероятна сграда, съчетаваща галерия със зали за модерни танци, йога, детско творчество, камерни спектакли, четения, в подножието на Стария град до Понеделник пазар.

Инвестицията е на бизнесмена Пламен Колев, бивш солист на Пловдивската опера с Орлин Горанов.

Идеята пламва у собственика на култовото кафене Авеню, след като Пловдив печели битката за Европейска културна столица.

Вместо да построи кооперация върху частния си имот, която да разпродаде, Колев решава да инвестира над 300 000 лева в изящна културна постройка, която вече е пълна с живот.

Адресът на Пловдивски културен институт е ул. Иван Перпелиев 5.

Нека това да е успешен проект в културата, много по-лесно е да построиш 20 апартамента тук и да ги разпродадеш, каза при откриването кметът Иван Тотев.

Той обеща пълна подкрепа от страна на общината за съвместни културни инициативи в новия дом и пожела да има повече бизнесмени, които да инвестират по този начин в града, който ще е Европейска столица на културата през 2019.

Инвеститорът Пламен Колев призна, че се е запалил от идеята, след като градът печели съревнованието за ЕСК 2019.

Преди 8 години той купува съборетината на ул. Иван Перпелиев, която е бивш културен дом на ТПК.

Казва, че е изкушен от културата - самият той е дълги години оперен певец, а брат му е художникът Илиян Колев, с чиято изложба снощи бе открит културният институт.

Брат ми е изключително скромен и сигурно много от вас не знаят, че има самостоятелни изложби в Париж, Виена, а картините му са в частни експозиции в САЩ, Русия, Япония, Австралия.

Пловдивски културен институт е проект, който ще подкрепя основно пловдивски творци, каза Пламен Колев. Целта ни е с помощта на общината тук да гостуват и световни имена.

5 зали има в дома, като най-голямата е 140 квадрата със 7 метра височина. Няма друга такава зала за танци в града освен тази на ансамбъл Тракия.

На първия етаж има друг салон за хип-хоп и латино танци, както и зала за духовни практики - йога.

На втория е обособена зала за народни танци и детска зала с класове по рисуване, класическа музика и др.

Амбицията ни с директора на института Марияна Стракова е той да стане средище за изкуство, танци и духовно усъвършенстване, каза Колев.

Дейността ще се управлява от създадената специално Фондация Пловдивски културен институт, чийто офис е на втория етаж в сградата на ул. Иван Перпелиев 5.

На откриването дойдоха и кметовете на Северен - Ральо Ралев, и Централен - Георги Титюков, както и общинските съветници Еди Сарафян и Константин Георгиев.

Видео

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (3)

  • Вангелова

    Браво! Поздравления!

  • PB FILIBE PB

    Браво за културния институт! Малко инфо: В тази зала дълги години се помещаваше танцов ансамбъл "РЪЧЕНИЦА", който ансамбъл имаше доста постижения не само в България, но и в цял свят. Можеше да се каже и малко информация относно съдбата на този ансамбъл. Може да се направи една отделна статия с която да се запознаят гражданите, кметовете и зам. кметовете на Пловдив и не само за културното наследство което е създало ансамбъла.

  • centrumcrew

    Първо да запитаме г-н Кмета дали на парцела може да се строи , чак тогава да говорим колко обичали културата

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм