Столипиново срещу Факултета за Евростолица

Автор:
Понеделник, 25 Август 2014 16:21
Столипиново срещу Факултета за Евростолица

Пловдивското гето Столипиново излиза в битка срещу столичното Факултета на финалната права за Европейска столица на културата 2019!

Екзотичните етнически квартали на Пловдив и София ще дадат всичко от себе си, за да докажат кой е по-добрия.

Това ще се случи при еднодневните визити на съкратен състав на журито за Евростолица на културата, който ще посети и четирите градове финалисти - София, Пловдив, Варна и Велико Търново.

Варна и Търново обаче нямат такива автентични етногета, а размерът на Факултета е като миниигрище пред олимпийското Столипиново.

Денят на визитата на височайшата делегация, в която двама от членовете са чужденци, а двама - българи, се пази в тайна, за да няма излишно любопитни.

Разбира се, освен Столипиново, Пловдив ще представи всичките си забележителности пред гостите.

Идеята Европейска културна столица е да решава проблеми, а не да не вижда такива, казва кметът Иван Тотев.

Ще бъдем максимално откровени и ще кажем - ето какъв е градът ни и ето какъв искаме да бъде и ще го направим, добави градоначалникът, който ще води презентацията на Пловдив пред еврожурито на 4/9 предиобяд.

Това е денят, в който в рамките на 2 часа ще бъдат презентирани Пловдив и София, а хората от фондация Пловдив 2019 и кметът ще отговарят на въпросите на 13-членното жури с председател англичанина Стив Грийн.

Грийн е дългогодишен член на журито за Европейски културни столици.

Съставът на комисията е 13-членен, като 7 са чужденци, излъчени от постоянната комисия на ЕК и ЕП, и 6 са българи, посочени от нашето Министерство на културата в началото на 2013 г.

Сред нашите членове вече е открит конфликт на интереси, разбра още Plovdiv-Online. Двама от тях са участвали във фестивала Варненско лято, което може да донесе черни точки на морската столица.

Варна е в обявена война със София по този повод и е склонна, ако загуби, да даде едно рамо на най-древния град на Европа, а не на столицата.

Ако в първия етап, който Пловдив премина успешно в края на 2013-та, се акцентираше на интеграцията, сега фокусът се очаква да е европейското измерение на кандидатурите на 4-те български градове финалисти.

Тук сме изключително добре подготвени, казва зам-.кметът по култура Стефан Стоянов.

34 държави за заявили участието си с различни форуми, ако спечелим битката за Европейска столица на културата 2019, това са близо 100 чуждестранни партньори и то още към този момент, добави той.

Цялата апликационна форма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019, на български и английски език е качена на сайта на Община Пловдив.

Немските консултанти отново са в Пловдив да подготвят окончателно екипа, който ще презентира града ни на 4/9.

Ден по-рано са презентациите на Варна и Велико Търново. След нас е София. Градовете се препитват по азбучен ред.

Резултатът ще бъде обявен на 5/9.

Категорично сме основен конкурент на финалната права, заключава Стефан Стоянов.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм