Робърт Палмър подкрепи Пловдив за евростолица

Автор:
Събота, 28 Юни 2014 12:57
Робърт Палмър подкрепи Пловдив за евростолица

Експертът със забележителен двайсетгодишен опит в провеждането на инициативата Европейска столица на културата Робърт Палмър подкрепи кандидатурата на Пловдив за престижната титла през 2019 г. Той е на посещение в Пловдив за втори път по покана на Общинска фондация „Пловдив 2019". Г-н Палмър оцени изключително високо силната културна програма, с която Пловдив ще кандидатства пред международното жури на инициативата. Експертът бе заинтригуван от многобройните културни инициативи и от възможностите, които се отварят пред творческите индустрии, съсредоточени на места, носещи история от различни времена и епохи. Той разгледа и някои от вече стартиралите проекти в града и остана силно впечатлен от бързите темпове, с които се развива проектът за Капана като първия артистичен квартал в България.

По време на срещите си днес с представители на медиите и на различни културни сектори, университетски преподаватели и културни мениджъри г-н Палмър сподели мнението си, че Пловдив е различен и уникален град със своята енергия, жизненост и дух, които са фактори за успех в конкурса за Европейска столица на културата.

„Участието в надпреварата за Европейска столица на културата е като футболно първенство. Важно е кой ще отбележи последния гол. Аз очаквам това да бъде Пловдив." – каза г-н Палмър на пресконференция днес. „Целта на Пловдив да спечели титлата Европейска столица на културата през 2019 г. е напълно постижима. Разликата, която откривам, в сравнение с първото си посещение през февруари, е че идеите, които тогава бяха на етап разработване, сега вече се реализират. Ако Пловдив спечели, то ще е заради вложената работа и защото градът е запазил интегритета и духа си", заключи той.

По време на престоя си в Пловдив Робърт Палмър проведе поредица от срещи с екипа на фондацията и обсъди в дълбочина програмата и цялостната кандидатура на града за престижната титла. Днес г-н Палмър ръководи уъркшоп на тема „Образование, творчески индустрии и изграждане на капацитет в културния сектор" за творци от различни културни сектори, преподаватели и културни мениджъри и оператори. На срещата бяха обсъдени новите тенденции в сектора и предизвикателствата пред бъдещото му развитие.

Решението на журито за избор на Европейска столица на културата 2019 г. ще бъде обявено на 5 септември 2014 г.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм