Новият роман на Христо Карастоянов в ПУ

Автор:
Сряда, 28 Май 2014 08:00
Новият роман на Христо Карастоянов в ПУ

Христо Карастоянов представя последния си роман "Една и съща нощ" в Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" пред студенти, преподаватели, заклети читатели и бъдещи почитатели.

Въпросите задава доц. Владимир Янев.

На въпросите отговаря Христо Карастоянов-писател, журналист, карикатурист, дядо на Христо Карастоянов.

Срещата е на 28.5.2014 от 18.00 часа в Аудитория 10, Ректорат на ПУ "Паисий Хилендарски".

Вход свободен за пловдивчани и гости на Пловдив.

След успеха на последния си роман "Името", с който Христо Карастоянов спечели наградата за нова българска художествена проза "Хеликон" 2012 г., днес авторът ни предлага новия си проект - романа "Една и съща нощ", който описва последните години на големия български поет Гео Милев.

Христо Карастоянов "вади на светло" образа на анархиста Георги Шейтанов, оказал голямо влияние върху развитието на списание "Пламък" и една от най-противоречивите личности от началото на ХХ век.

От автора:

Преди се питах: „Какво би било, ако..."

Сега си казвам: „Защо не!..."

Защото времето лети и страхотно завива в нощта. А нощта е все една и съща. И думите са същите. „...едри, загрубели момчета, със сиви лица, ниски чела и плоски очи..." – казва Гео Милев и един забравен днес драскач веднага му отговаря: „О, Геомилевщина, тъмна язва, която гледа на литературата с едно око, половин глава и четвърт мозък!"

После идват ония с ниските чела и с окървавените тояги...

#

„Още при първите посещения на Ш. у дома, Гео остана очарован от него; и аз самата чувствах, че той излъчва някакво обаяние, на което никой не може да устои и самият Гео силно се поддаде на него. Гео клонеше вече към анархизма и за мене беше ясно, че това става под Шейтаново влияние.

Не ще преувелича, ако Ви призная даже, че мъката ми за Гео щеше да загуби много от горчивината си, ако Г.Ш. беше останал жив."

Из едно писмо на Мила Гео Милева до пловдивския анархист д-р Константин Кантарев.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм