Вежди: Скулптурата на Сиромашки е хубава

Автор:
Петък, 23 Май 2014 17:14
Вежди: Скулптурата на Сиромашки е хубава

Не дойдохме с Бойко Борисов да открием днес скулптурата на Цвятко Сиромашки, защото трябва всичко да е документално уредено. Да има решение на Общинския съвет.

Това заяви пред Plovdiv-Online бившият министър на културата Вежди Рашидов по повод откриването на маската на Борис Христов пред Дома на културата днес.

За многобройните негативни реакции спрямо скулптурата Рашидов каза: "Като толкова знаят как става, да си го направят те. Защо са им скулптори? Паметникът е направен от един талантлив пловдивски скулптор - Цвятко Сиромашки. Като минат 100 човека, 100 акъла дават. Българинът от всичко разбира. Не е правилно - те да вършат това, от което разбират, а скулптурата да оставят на скулпторите."

На въпрос на Plovdiv-Online видял ли е лично скулптурата и какво мисли за нея, Рашидов каза: "Не е лоша, хубава, интересна, модерна глава и е Борис Христов! Какво й е на главата? Какво да бъде - като кютук социалистически? Аз като не разбирам от трактори, викам специалист да ми каже дали го бива или не. Като си купувам кола, пак викам. Имаше един стар филм - Специалист по всичко. Помолете да им го прожектират. Паметникът е съвременен, хубав, модерен е, важното е, че има прилика с Борис Христов. А че го е решил по един модерен начин, това е изцяло в правата на един творец. Аман вече от милиционери, които се изказват по художествените качества на театри, на кино и на изкуство."

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (7)

 • Попов

  Браво на Вежди, каза им го

 • Мариана

  Ама никак не е прав г-н Рашидов. Тази скулптура стои на обществено място и въобще не е е редно / да не говорим, че не е европейско/ начинът на експонирането й да е резултат от вкуса само на нейния автор. А иначе всеки артист е свободен да прави каквито си иска творби и да ги показва и продава на своите ценители. Вярно е, че не трябват милиционери в изкуството, но и на публиката не трябва да се натрапват вижданията на неколцина. Защото произведението не стои в техния частен двор, нали.

 • охоІбохо

  шокираща е просто, косите да ти се изправят като, че ли говорим за ерата на лудия макс

 • пловдивчанин

  Мариана, ти тотев ли се опитваш да защитиш.

 • sp

  като толкова ти харесва - вземи си я в къщи

 • Станилов

  Мариана, като не разбираш си мълчи - точно там и е мястото - след като домът носи името Борис Христов, там трябва да бъде и монумента, на тази огромна сграда много добре си стои лицето на този велик глас, винаги оплювам в родната си страна и сега пак е охулван, срамота

 • Христов

  Ако мнението на Вежди отразява мнението на ръководството на ГЕРБ ,това е бламиране мнението на пловдивския кмет , а защо не и заеманата от него длъжност,която му дава право да решава възлови за града въпроси. В случая се цитира и липса на решение но Общинския съвет.Кой стои по-високо -законът или пристрастието?

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм