Пловдив 2019 на форум в Сиена

Автор:
Сряда, 14 Май 2014 11:46
Екипът на Пловдив 2019 Екипът на Пловдив 2019

На 11 и 12 май в Сиена се проведе работна среща на тема „В културата всички са победители“ (In Culture Everybody Wins), организирана от комитета, който подготвя кандидатурата на Сиена за Европейска столица на културата през 2019г.

Фокусът беше върху стратегията на градовете- кандидати за Европейска столица на културата в случай, че не спечелят надпреварата.

Модератор на срещата беше проф. Д-р. Андреас Йоханес Вийзанд, международен експерт в сферата на културата и бивш член на журито, което избира Европейска столица на културата.

В срещата взеха участие представители на Пловдив, София и Велико Търново, които представиха визиите си за „План Б“.

Акцентът в презентациите и на трите града беше върху дългосрочни стратегически проекти, чиято реализация вече е започнала.

Пловдив наблегна на три основни приоритета в програмата си – децентрализация на културния живот, социални иновации и преосмисляне на градски пространства.

На форума бяха представени и кандидатури на градове-кандидати, които не са били номинирани за титлата – Лунд (Швеция), Острава (Чехия), Зондерборг (Дания), Утрехт (Холандия), както и реализацията на алтернативните им планове.

Тамара Перишич, заместник-министър на културата на Хърватия, презентира подготовката за стартиране на инициативата Европейска столица на културата през 2020 г. в Хърватия.

Като резултат от проведената работна среща се подготвя публикация съвместно с всичките участници, в която да бъдат събрани предложения и добри практики, формулирани по време на форума.

Планира се тази публикация да бъде изпратена до всички градове-кандидати за Европейска столица на културата, които не присъстваха на срещата, както и до Европейската комисия.

Припомняме, че Сиена е сред шестте италиански града, които участват в надпревара за Европейска столица на културата през 2019.

През тази година един български и един италиански град ще бъдат номинирани за Европейска столица на културата за 2019 г.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм