Раздадоха 10 обекта в Капана за творчество

Автор:
Петък, 25 Април 2014 10:36
Раздадоха 10 обекта в Капана за творчество

Конкурсът за превръщане на „Капана" (Пловдив) в квартал на творческите индустрии, организиран от Фондация „Пловдив 2019", приключи на 20 април при огромен интерес от страна на участници, медии и граждани.

В надпреварата се включиха общо 39 проектни предложения от различни български градове и чужбина.

Финалната селекция беше направена от петчленното жури в състав Джема Барух (Изпълнителен директор на Фондация „Пловдив 2019"), Валери Кьорлински (Художествен директор на Фондация „Пловдив 2019"), арх. Антоанета Топалова (архитект и съавтор на градосутройствено проучване за културно-историческото наследство на Капана), Манол Пейков (член на УС на Фондация „Пловдив 2019" и управляващ съдружник на ИК Жанет 45), Асен Асенов (директор на ЕДНО – платформа за съвременно изкуство и култура).

Десетте номинирани проекта са на следните организации: What a monstаr, Melformator, Cache Atelie, Галерия „Ластици", Хакафе, Archabits, Под тепето, PLOVEDIV, Сдружение „АРТЕ", Галерия „Сариев".

Избраните организации са представители на различни творчески индустрии като медии, клубна култура, дигитално изкуство, софтуер, информационни технологии, архитектура, дизайн, графичен дизайн, фотография, съвременно изкуство.

Сред избраните организации преобладават тези на пловдивските творци, но Конкурсът дава шанс на софийската фотографска галерия „Ластици" да отвори свой клон и в Пловдив.

Победителите в конкурса ще започнат дейността си в предоставените обекти още през май.

Припомняме, че те ще ги ползват безвъзмездно за срок от една година до май 2015 г., като с това да дадат нов тласък за оживяването на Капана и превръщането му в първия български квартал на творческите индустрии.

Крайните резултати от конкурса и карта с локациите са публикувани на страницата на Фондация „Пловдив 2019" – http://plovdiv2019.eu/index.php/proekti-konkursi/prikliuchili-proekti.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм