Палмър и Милър: Пловдив е необичайна кандидатура

Автор:
Четвъртък, 20 Февруари 2014 13:45
Палмър и Милър: Пловдив е необичайна кандидатура

Експертите Робър Палмър и Мери Милър обявиха кандидатурата на Пловдив за европейска столица на културата като необичайна и с огромен потенциал на културна идентичност.

Това става часове, след като двамата британци посетиха града, където консултират екипа на фондация Пловдив 2019 преди финалния етап от състезанието между оставащите 4 български градове - Пловдив, София, Варна и Търново.

Палмър, който е запазената марка в конкурса за европейски столици на културата с доклада си от далечната вече 2004-та, бе представен от зам.-кмета Стефан Стоянов.

За два часа Палмър и Милър обиколили центъра на града, за да добият впечатления, и провели закрита среща с Пловдив 2019.

Милър, която е директор на Арт Дея, е категорична, че темата ни за Европейска столица на културата - ЗАЕДНО, е много силна, с огромен потенциал и заряд.

Мотото е прекрасно, но и представлява изключително предизвикателство, каза Милър. То е в това, че Пловдив се намира на малко самотно място и трябва да направите връзки с други европейски точки - градове и организации, които споделят вашите ценности, за да спечелите.

Заедно трябва да сте като граждани, като полис, думата "заедно" трябва да е в центъра на вашата дейност, но ако искате да спечелите, трябва да сте заедно с други европейски градове - като перспектива, каза Милър.

Според Палмър, 4-те български града, оставащи на финала през септември, са с равни шансове в момента.

Разликата ще е в това, кой как ще работи през 5-те месеца до финала. Който реши, че е направил достатъчно, е с най-големи шансове да отпадне.

Палмър обаче уточни, че не е чел концепциите на 4-те града - включително Пловдив.

Той повтори, че комисията не се съобразява с това кой от градовете в една държава, борещи се за европейска столица на културата, е административен център на страната.

Практиката на конкурса от 1995-та досега показва, че често се избира град, до който се достига трудно и няма голямо летище.

Мери Милър даде пример с градчето, за което е работила навремето - Ставарна, много неизвестен град, който печели благодарение на отварянето на културните инициативи към всички граждани и към индустриалците и бизнеса.

Партньорските връзки на база споделени ценности са от изключително значение, каза Милър в отговор на въпрос на Plovdiv-Online.

Робърт Палмър посочи силните страни на кандидатурата на Пловдив.

На първо място е отявлено силната културна идентичност на града.

Усещането ми, каза Палмър, е, че тук има силна градска идентичност в посока на гордост, надежда, оптимизъм и усещане за обща сила, на което другите градове могат да завидят.

Важното е вътрешното усещане, че градът може да стане по-добър, а тук има изключително силна воля състезанието да бъде спечелено; воля да се съберат хората и да работят заедно.

Както във футболни мачове сме виждали силни отбори да губят решаваща среща поради голямото желание и упоритата работа на по-малки тимове, за които важността на титлата вероятно е по-голяма, така е и в надпреварата за европейска столица на културата, каза Палмър.

България не прави изключение на старта да има много градове претенденти - цели 8.

Сред оставащите 4 Пловдив може да спечели в едно надбягване, в което някои си мислят, че са фаворити, категоричен е Робърт Палмър.

Необичайното минало на града трябва да се зададе като урок как да се живее в бъдещето, подсказва идея пък Мери Милър.

Важно е да се съсредоточите в месеците до финала върху посланието кои са вашите ценности и да намерите партньори в Европа, които ги споделят, добави тя.

Вие обитавате град с толкова културни и исторически пластове, пресечна точка на култури и население, че от Пловдив действително би излязла една необичайна европейска столица на културата, завърши Мери Милър.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм