Пловдив на финал за евростолица на културата

Автор:
Четвъртък, 12 Декември 2013 17:28
Пловдив на финал за евростолица на културата

Пловдив е на финал за евростолица на културата 2019!

Новината бе съобщена току-що от международното жури, което два дни изпитваше екипите на 8 български града.

Решението на международното жури ни дава увереността, че целите, които сме си поставили за 2019-а година, са не само актуални на европейско ниво, но и постижими, коментира директорът на фондация Пловдив 2019 Валери Кьорленски.

Стотици пловдивчани дариха времето и таланта си на тази кауза.

Разработихме изключително силна концепция, която носи идеалите на обединена Европа, и артистична програма, която без съмнение ще постави града на световната културна карта.

Оттук насетне ще удвоим усилията си – защото вярваме, че Пловдив е градът, който заслужава да стане Европейска столица на културата през 2019 година ще представи достойно цяла България пред Европа и света, каза Кьорленски.

Останалите в надпреварата български градове са София, Варна и Велико Търново.

Комисията за подбор ще заседава отново през третото тримесечие на 2014 г., за да препоръча града, който ще бъде европейска столица на културата.

Сърдечно поздравявам градовете, номинирани след първия кръг на конкурса, коментира еврокомисарят по образованието, културата, многоезичието и младежта Андрула Василиу.

Самият факт, че са включени в списъка с първоначално одобрените кандидати за титлата, може да им донесе значими културни, икономически и социални преимущества, при положение че кандидатурата им е част от дългосрочна стратегия за развитие, фокусирана върху културата, каза тя.

В съответствие с Решението на Европейския парламент и на Съвета на министрите, което определя критериите за европейска столица на културата, България и Италия са двете държави членки, домакини на проявата през 2019 г.

За европейски столици на културата до 2019-та са избрани следните градове: Умео (Швеция) и Рига (Латвия) за 2014 г., Монс (Белгия) и Пилзен (Чехия) за 2015 г., Вроцлав (Полша) и Доностия-Сан Себастиян (Испания) за 2016 г., Орхус (Дания) и Пафос (Кипър) за 2017 г. и Валета (Малта) за 2018 г., а Леуварден в Холандия е предложен за европейска столица на културата за 2018 г.

Кои бяха в комисията - в Още по темата.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (7)

 • Ева

  Браво. Ето това е хубава новина. Успех на екипа!

 • Браво на целия екип и на кмета на Пловдив! Тази Коледа да си пожелаем да дочакаме живи и здрави 2019! На всяка цена! Никакво предаване, никакво умиране! Още веднъж - браво момичета и момчета!

 • Адмирации

  Браво на всички Пловдивчани и приятели на Пловдив, които са съпричастни към успеха! Включително и този сайт.

 • Пловдивчанин

  Стискам палци,дано и останалите процедури на журито минат успешно.Най-вече да сме горди ,че сме Пловдивчани.Поздравления за кмета ,екипа и всички хора ,които правиха нещо и правят за този жив,древен град,за да пребъде във вековете.
  Настоящият саит е истински и всичко е реално.ГЛАВНИЯТ редактор е СУПЕР.

 • !!!!

  вервайте си

 • Мирела Йорданова

  Успех на екипа!
  И на града ни!

 • Кирил Търпов

  Пловдив заслужава да победи. Поздравления за класирането за втория етап.
  Огромната работа предстои и сега едно от най-важните неща е подкрепата на целия град...

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм