11/12, 11 ч.: Старт на битката за културна столица

Автор:
Понеделник, 09 Декември 2013 16:23
11/12, 11 ч.: Старт на битката за културна столица

В сряда от 11 часа е презентацията на кандидатурата на Пловдив за европейска столица на културата през 2019 г., а в четвъртък става ясно дали градът ни е минал на второ ниво.

Това съобщи кметът Иван Тотев.

Eкипът и концепцията на община Пловдив за европейска столица на културата са много добри.

Пловдив беше и първият български град-кандидат, който представи апликационната си форма – повече от 120 страници текст.

Логото на Пловдив за евростолица на културата 2019 е ЗАЕДНО.

В сряда, в 11 часа е часът на истината, каза Иван Тотев.

Надяваме се, че в четвъртък на пресконференцията ще чуем Пловдив като град, който минава на второто ниво, добави градоначалникът.

Конкуренцията е много голяма - 8 са българските кандидати.

Комисията е със 7 представители от Европа и 6 от България, поясни кметът.

Българското жури се спуска от Министерство на културата.

През последната година и половина гарантирахме политическа стабилност на екипа, който подготвя кандидатурата на Пловдив за европейска столица на културата, коментира Иван Тотев.

Намерихме най-добрите консултанти - най-високото ниво като опит и знания в подготвителния процес.

Смятам, че сме направили, каквото трябва, и ще се представим добре, категоричен е кметът инж. Иван Тотев.

Проф. Ханс-Дитрих Шмит и Надя Грийзо - експерт и практик по темата Европейска столица на културата, бяха консултантите на Пловдив.

В отбора, който ще ни представя пред журито в сряда са самият кмет и още 9-има пловдивчани от различни сфери в културата.
Всеки – без кмета, ще има по 2 минути време да говори.

Сценарият в препитването е ясен, но въпросите не са.

Журито може да попита всичко, включително въпроси от типа С какво кандидатурата за евростолица на културата на еди кой си град ще помогне на процеса за укрепване на Евросъюза.

Уточнени са не само серия изненадващи въпроси, но и начина на подреждане на шания тим на сцената, тоалетите и стайлинга.

Говори се на английски.

Минаване на български е нежелателно освен при изключително тежки въпроси, изискващи голяма фактология, което не е изключено.

Кметът Иван Тотев е напълно подготвен с презентацията на града на английски, констатираха и двамата германски консултанти.

В отбора на пловдивския кмет са Емил Миразчиев - художествен директор на програмата "Пловдив- културна столица на Европа 2019", издателят Манол Пейков и юристът Марта Божикова - представители на Управителния съвет на фондация Пловдив 2019, Геника Байчева и Радостина Георгиева - експерти програми и проекти, на щат в Синята къща.

Има и млад ром с перфектен английски, който ще защитава идеите на малцинствата и етносите, и трима млади специалисти от общинската администрация.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (9)

 • Гражданин

  Тотев се справя перфектно и кметовете и екипите по районите са му добре, той си знае - трябват и работят добре млади хора, имат мерак и желание

 • Пловдивчанин

  Успех, Кмете! С теб сме!

 • Кореняк Пловдивчанин

  Марасчиев е много подготвен за тази презантация,но тези от Синята къща да не се издънят,защото по някои въпроси на Стария град са некомпетентни.Марта Божикова да се държи под контрол,поради разсеяност и богата фантазия.
  Г-н Тотев може да очаква всякакви изненади от тези хора. Налага се да ги провери отново,преди сряда.Кметът да разчита най-вече на себе си.
  Наистина това е голямо предизвикателство за нашия град и всички се надяваме комисията да бъде благосклонна и справедлива към най-стария, функциониращ град в Европа -Пловдив.

 • ogi

  DAVAI KMETE S TEB SME

 • г-жа Бандерова

  Индж.Тотев е роден победител!Хвала!

 • ха-ха

  " млад ром с перфектен английски" :-)

 • тото

  РОМА ЩЕ ПРИСЪСТВА САМО ЗА ЦВЯТ.

 • АК

  Г-н Тотев да си уточни първо 8 или 9 български града кандидатстват за титлата Европейска столица на културата...

 • запознат

  Очаквайте очакваното - няма да се класираме. Софиянци никога не са обичали Пловдив, а и концепцията, като гледам кои са в екипа, едва ли ще направи впечатление. Това че има участие на чужди консултанти нищо не значи, освен хонорари. Дано не съм прав, на надали

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм