Разказ на Стефан Бонев в трето помагало

Автор:
Събота, 20 Юли 2013 09:19
Разказ на Стефан Бонев в трето помагало

В трето по ред помагало е включен текст от пловдивския писател Стефан Бонев.

Пособието на издателство Булвест 2000 е със заглавие Текстове и задачи за развитие на четивни умения, създадено е по Програмата за международно оценяване на учениците - формат PISA (Programme for International Student Assessment) и е предназначено за ученици след седми клас.

Автори на изданието са проф. Кирил Димчев, доц. д-р Ангел Петров и д-р Мая Падешка.

Сборникът съдържа 30 теста със задачи за развиване на четивните умения на ученици над 15-годишна възраст, както и за проверяване и оценяване на равнището на четивната грамотност на подрастващите.

Всеки от включените текстове е от различна област на писаното слово: журналистически, рекламни, научнопопулярни, епистоларни, исторически, научни, общообразователни и други.

Единственият художествен литературен текст, касаещ естетическата сфера на общуване, е откъс от разказа на Стефан Бонев Писмо за надежда, взет от последната му книга Пред прага на храма (ИК Хермес – 2012).
Според съставителите на изданието, то е предназначено, както за учениците, така и за самите учители, предлагайки им възможности за организиране на занятия, в които се използват идеи, намерили приложение във формат PISA.

През 2010 г. разказът Стареца на Стефан Бонев, присъстващ в предишните му две книги – Изпит по летене (2005) и Разкази за двама (2009), излезе в сборника за външно оценяване и подготовка за изпити за 7 клас на същото издателство.

Освен него другите тестове в това помагало са от класиците Иван Вазов, Йордан Йовков, Елин Пелин, Константин Константинов и Георги Господинов.

Разказът на Бонев Клошарят пък беше включен в помагалото за подготовка за изпита по български език и литература след 7-ми клас на издателство Азбуки – Просвета, озаглавено Трансформиращ преразказ? Това е лесно!.

Автори на пособието са Йорданка Божинова и Антонио Гинев.

Тук творбата на пловдивчанина си прави компания с текстове на О. Хенри, Йордан Радичков, Константин Константинов, Георги Господинов, Ангел Каралийчев, Елин Пелин, Йордан Йовков, Димитър Талев, Лев Толстой, Джоан Роулинг, Ерих Кестнер, Чудомир, Николай Хайтов, Георги Консантинов, Николай Райнов, Емилиян Станев, Антон Павлович Чехов, Рей Бредбъри, Айзък Азимов, Тери Пратчет, Дончо Цончев, Стивън Кинг и др.

Освен това Клошарят е изведен в четворката примерни трансформиращи преразкази, заедно с Даровете на влъхвите на О. Хенри, Скитникът и неговата сестра на Димитър Талев и Лимон на Дончо Цончев.

Клошарят е от сборника Изпит по летене, който бе отличен с награда Пловдив преди три години.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм