Пловдив с готова концепция за евростолица

Автор:
Петък, 26 Април 2013 14:34
Пловдив с готова концепция за евростолица

Пловдив Заедно е мотото на пловдивската кандидатура за Европейска столица на клтурата през 2019-а, обявиха председателят на УС на фондация Пловдив 2019 проф. Даниела Дженева и директорите Валери Кьорлински и Емил Миразчиев.

Концепцията на кандидатурата е вече разписана след обсъждания и конкурси, които започнаха още в началото на миналата година и след съвместна работа с авторитетни немски и английски консултанти.
По мое мнение Пловдив Заедно е най-правилната концепция, която град като нашия може да предложи, защото дава възможност за надграждане в много различни посоки, заяви на представянето кметът Иван Тотев.

Той подчерта, че когато говорим за културна столица, трябва да излезем от тясната рамка на самите събития.

Това не е състезание на културните календари за 2019-а, а за това как си представяме след 6 години града, в който живеем, обясни кметът.

Съревнованието не е между богати и бедни градове – така Тотев коментира въпроса дали има зависимост между бюджета за култура и спечелването на титлата.

Това е концептуално състезание на креативни идеи и шансовете на Пловдив за Европейска столица на културата са много по-големи, отколкото на София, защото искаме да отидем много по-напред, от където сме в развитието си, прогнозира пловдивският кмет.
Концепцията Пловдив заедно си поставя амбициозната задача чрез културата в най-широкия смисъл на понятието да се обединят хората от различните поколения, етноси и вероизповедания в града и целия Южен централен район, който стои зад пловдивската кандидатура за Европейска културна столица.

Същевременно заедно означава и интегриране на историческите пластове, натрупани в града и региона, съвремието и визията за бъдещо развитие.

Пловдив заедно цели също заздравяване на връзката между всички тези хора и територията, която населяват, чрез съживяване на публични пространства като хълмовете, реката, парковете, улиците и площадите и изоставените сгради /например Тютюневите складове със своята забележителна архитектура/, преосмислени като пространства за култура, спорт, отдих и забавления.

Концепцията има и отделен стълб от проекти, свързани с новите технологии, екологията, здравословния живот.

За нас кандидатстването за титлата Европейска столица на културата е преди всичко възможност да започнем нов разговор за смисъла на понятието култура.

Тя е онзи спояващ елемент, които превръща хората в общества, заяви по време на представянето на концепцията изпълнителният директор Валери Кьорлински.

Да говорим за културата като за нещо живо, което създаваме всеки ден - смятаме, че този разговор е по-важен от самата титла, призова Кьорлински.
Според екипа на Пловдив 2019 градът е твърде съсредоточен в гордостта от миналото си, което не е достатъчно за спечелване на призванието.

Предизвикателството пред Пловдив е да се да пренасочи гражданското внимание към хоризонталните измерения на културата: към Пловдив Заедно, към споделянето на култури и пространства, към гражданска ангажираност и участие, към възприемането на града като едно общо, споделено пространство, към превръщането на капсулирани и изоставени пространства в места за култура.

Това означава децентрализация на културния живот в региона, както и в отделните райони на града, ангажираност на хората чрез откриване на формите на културата, които са им потребни.
Концепцията Пловдив Заедно има местен, регионален, национален и европейски/ интернационален смисъл.

Тя не означава само Пловдив заедно един с друг, но също така и: Пловдив заедно с Европа, Пловдив заедно с другите.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

  • NoName

    ТАзи дама освен от хора и ръченици, от друго не разбира, нооо...
    Дали ще направи Пловдив - -столица?

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм