Каназирева иска Гладстон 32 за художниците

Автор:
Понеделник, 22 Април 2013 07:58
Каназирева иска Гладстон 32 за художниците

Общинският съветник от Съюз за Пловдив Дани Каназирева внася днес искане до кмета Иван Тотев във връзка с тежкото финансово състояние на Дружеството на пловдивските художници – най-голямото извън София.

Дани Каназирева настоява Иван Тотев да изготви предложение до Общинския съвет за обявяване на сградата на ул. „Гладстон" 32 за частна общинска собственост и за безвъзмездното й предоставяне на дружеството за срок от 10 години.

С този акт местната власт не само ще създаде по-благоприятни условия за творческа дейност и изява на 400 художници от цяла Южна България, но и ще насърчи развитието на културата в Пловдив, категорична е Дани Каназирева.

Тя е убедена, че активната и общественополезна дейност на дружеството оправдава решение за безвъзмездно ползване на сградата и че подкрепата за творците ще допринесе значително за утвърждаването на Пловдив като културна столица на България.

Управителният съвет на Дружеството на пловдивските художници нееднократно се е обръщал с молби към община Пловдив за сключване на нов договор за безвъзмездно ползване на сградата, какъвто е имало преди години. В началото на мандата на кмета Иван Тотев отново е изпратено писмо с изходящ № 855 от 14.12.2011 г. Тогава отговор няма. Няма и резултат от подновеното писмено искане до администрацията в началото на 2013 г. Последната молба от дружеството е внесена на 2 април, но и тя засега остава без отговор. Художниците споделят, че дори не са потърсени за среща и разговор по проблемите.

Сградата е публична общинска собственост, затова, преди да стане разпореждането в полза на дружеството, трябва да бъде преобразувана в частна общинска собственост, обясни Дани Каназирева.

Ако художниците получат правото да ползват имота безвъзмездно, те ще поемат ангажимент да направят необходимите ремонти.

От Дружеството твърдят, че до 1 януари са плащали 240 лева месечен наем на общината, а след тази дата цената е завишена на 360 лева.

Отделно има разходи за ток и поддръжка на сградата.

Приходите са крайно недостатъчни и в момента съществуването на Дружеството на пловдивските художници като културна институция е поставено под въпрос, алармират творците.
Дани Каназирева напомня, че дружеството е регистрирано с идеална цел. Членовете му работят в областта на живописта, графиката, скулптурата, приложните изкуства, по различни кураторски проекти.

Сред многобройните прояви на дружеството са Международният пленер по живопис, Международният литографски пленер, сипмозиумът по скулптура, международният симпозиум „Артколаж – Пловдив", периодичните издания на изложба „Южнобългарски художник".

Ще бъде голям срам за Пловдив, дал не само на България, но и на света едни от най-значимите имена в изобразителното изкуство, ако допуснем творците ни да останат без дом, а сдружението им да прекрати съществуването си, още повече в момент, когато градът ни кандидатства за европейска столица на културата, коментира Дани Каназирева и за пореден път изрази възмущението си от факта, че общината е изключително щедра към партиите и им дава помещения за жълти стотинки, а нехае за проблемите на културата.
Каназирева изрази надежда, че екипът на Иван Тотев най-после ще реагира адекватно на проблемите на пловдивските художници и кметът няма да запише в мандата си заличаването на една културна институция със 101-годишна история.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (8)

 • далавера

  Днес частна общинска, утре частна... Поздравления Каназирска !

 • Велизар

  Отново и само Каназирева мисли за културата в Пловдив! Поздравления!!!

 • Николай

  Време беше някой да помисли за художниците в Пловдив! Браво на г-жа Каназирева!

 • Марашлията

  Каназирева прекалява. Сега пък с художниците се захвана.

 • Пабло Пикасо

  Тези художници като са 400 души да събират всеки месец по 50 стотинки от човек и да си плащат наема - не само да се оплакват... Намерили при кого да отидат - Каназирева, която искаше да прави етажен паркинг от кино Космос?!?

 • Срамота

  На тая компаньонка й плащат и тя започва, каквото й наредат, пълен парцал, затова я гонят отвсякъде к... Та си е к... , за пари, художниците да си плащат, не може на гърба на пловдивчани да живеят, ние хората работим и си плащаме всичко, унизително е за самите творци в това тежко време да вземат от залъка на децата ни, помислете г-да художници, ние ли ще ви издържаме

 • Здравка от Комина

  Молим Ви г-н кмете реагирайте адекватно, както казва жената от Комина, не разрешавайте да живеят на гърба на гражданите на Пловдив

 • читател

  Имайте предвид, че има и то истински художници, а не "художниците", които подобни въпроси не ги интересуват. Тази зала гробница не е по силите на "художниците", просто ще я дозагробят уви. Тук трябват сериозни пари, а тези "художници" наема от 400лв не можели да си плащат. Познайте какво ще стане като им я дадат за управление...

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм