12 галерии без Сариев в Европейската нощ

Автор:
Неделя, 21 Април 2013 09:21
12 галерии без Сариев в Европейската нощ

На 18 май в Пловдив за първи път се организира отбелязването на Европейската нощ на музеите с участието и на 12 частни галерии, съобщи за Plovdiv-online галеристката Анна Дякова.

Събитието е част от културния календар на Община Пловдив, подкрепено е от Общинска фондация Пловдив- 2019 и се вписва в поредицата събития, насочени към кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г.
В пловдивската Европейска нощ участват със свои експозиции всички регионални музеи: Археологически, Градска художествена галерия /с музейните си сбирки Постоянна експозиция, Икони и Зали за временни експозиции/, Етнографски, Исторически /с експозициите си Съединението на България от 1885 г., Българско Възраждане и Музеен център за съвременна история/, Природонаучен.
Участващите в Европейската нощ на музеите 12 пловдивски галерии са с дългогодишна и утвърдена практика като културни институти и представят част от съвременното българско изкуство: Арт галерия-музей Филипополис, Аспект, Волар, Възраждане, Дружество на пловдивските художници, Дяков, Жорж Папазов, Културен център Тракарт, Резонанс, Ромфея, Център за съвременно изкуство Баня Старинна, Червеното пони.
Организаторите и участниците се придържат към първоначалната идея на тази нощ от 1997 г. в Берлин - в интимната и мистична атмосфера на нощта да бъдат привлечени към изкуството не само хора с трайни интереси в тази посока, но и такива, които никога не са влизали в музей или галерия.

Проявата ще се реализира без шумни улични съпътсващи събития, които може и да забавляват, но деконцентрират сетивата на публиката, подменят и объркват представите й за стойностите в изкуството, казва Анна Дякова.
От 2005 г. Европейската нощ на музеите е под егидата на Министерство на културата на Република България и Френски културен институт.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (3)

  • 333

    Тъй като имаше упреци към В. Сариева за финансирането, то ще бъде много редно да се афишират и средствата, които разполагат сега новите организатори. И второ как така без конкурсна сесия Фондация 2019 подпомага финансово.

  • bulgaristka

    kakvo zna4i egida i demarch - niama li bulgarski dumi?

  • do 333

    kakvo zna4i afichirat? Sarieva da ne e rodnina na gen Sariev?

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм