Пловдив 2019 праща архитект в Ню Йорк

Автор:
Петък, 29 Март 2013 15:18
Пловдив 2019 праща архитект в Ню Йорк

Общинска Фондация Пловдив 2019 ще осигури пътуването на младия пловдивски архитект Владислав Костадинов до Ню Йорк, където на 16 май той ще получи наградата за архитектурна инсталация на едно от най-влиятелните световни интернет издания Architizer за обекта "Библиотеката" /Con-temporary Library/ в Центъра за съвременно изкуство Баня Старинна.

Припомняме, проектът e на архитектурната формация Студио 8 1/2, реализиран в рамките на международния фестивал "Urban Dreams" /"Градски мечти"/ на сдружение "Изкуството днес".
Наградата не е само за нашето студио, а за Пловдив, с нея градът се легитимира на световната карта на съвременната архитектура, смята Костадинов.

Според него и мнозина световни експерти призът е еквивалентен на "Грами", "Оскар" и "Пулицър".
Голям фен съм на инициативата "Европейска столица на културата" и я следя от години, разказа още пловдивчанинът.

Той изследва промените и новите обекти в градовете-ЕСК и по негови наблюдения развитието на съвременната архитектура е един от основните фактори за спечелване на състезанието, без това да означава инвестиране на много средства.

Важно е да се създават съвременни пространства за култура, които да осигуряват по-непринуден досег на хората с изкуството.

Например една прекрасна постановка би се обезличила, ако не се представи на подходящо и интересно място, мотивира се Владо Костадинов.

Преди няколко дни архитектурната инсталация "Библиотеката" взе приза А+ на авторитетния портал в категорията "pop ups", където е получила най-много гласове от публиката, събрани от цял свят.

Пловдивският проект, ръководен от младия архитект, се състезаваше с 4 други номинации: еко-павилион от фестивал в Сингапур, павилион на Булгари в Абу Даби, временен магазин на Луи Вюитон в Лондон и арт-пространство в Австралия.

Отличеният обект вече има световна известност, след като за него писаха още няколко влиятелни архитектурни издания. "Библиотеката" има и друга награда - от читателите на блога WhatA, които я определиха за сграда на годината.

Припомняме, сред първите посетители на "Библиотеката" бе новият американски посланик у нас Марси Рийс.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (5)

 • ???

  Нормална вестникарска РЕКЛАМА следва освен прославата да бъде придружена с твърда, достоверна информация, например = ето:
  http://www.architizer.com/en_us/projects/view/contemporary-library/49995/
  И че там калабалъкът е към 52 ХИЛЯДИ заглавия от към 13 ХИЛЯДИ фирми. Така че кудкудякането какво че "студиото" се откроява е преувеличено; студиото присъства, вижте колко стотици са наградите. А че "Общинска Фондация" разчита така да докаже че Пловдив заслужава да стане "столица 2019" показва доколко некомпетентна е тя. Синекура за заплатаджии за десетилетия просъница. Мижи да те лажем, майни.

  А самият "проект" като го огледа някой разбиращ от архитектурния майсторлък ще се отчае до каква гавра е спаднало равнището в града = подигравка със такава достойна, величествена постройка ...

 • г-жа Бандерова

  Делегацията следва да бъде предвождана от Председателят на ОбС и САБ-арх.Илко Николов!Хвала!

 • Нобел Бандероу

  Нормалната вестникарска РЕКЛАМА следва освен прослава да бъде придружена с твърда, достоверна информация, например = ето: http://www.architizer.com/en_us/projects/view/contemporary-library/49995/. И че там калабалъкът е към 52 ХИЛЯДИ заглавия от към 13 ХИЛЯДИ фирми. Така че кудкудякането какво че "студиото" се откроявало е преувеличено; студиото просто присъства, вижте колко стотици са наградите. А че "Общинска Фондация" разчита така да докаже че Пловдив заслужава да стане "столица 2019" показва доколко некомпетентна е тя. Синекура за заплатаджии за десетилетия просъница. Командировки за Нашите. Мижи да те лажем, майни.

  А пък самият "проект" като го огледа някой разбиращ от архитектурния майсторлък ще се отчае до каква гавра е спаднало равнището в града = подигравка със такава достойна, величествена постройка. Още от Куршум хан насам провинциализирането на Града е стремглаво и безвъзвратно. Иди виж в съсипаното от земетресението Скопие как се цени, опазва и показва старата Чаршия - кибар работа!

 • Нобел Бандероу

  Заедно със завоювалия Нобелова Премия за Архитектура Заслужил Архитект Общината да командирова до Ню Йорк придружаващите го лица Ст. Ст. (културски кмет), Ив. Тотев (кмет), колегата Ил.Ник. (Първи Хубавец), шефа на "Пловдив-2019" (вж. ми окото); а и Здр.-Д. Каназирева от опозицията (контрол - да не кръшнат в сокаците около Сточна гара Ню Йорк). За възвисяване на нивото - мутрополит Никола Методиев Стоименов-"Севастьянич", който обаче не пътува "втора класа" (за разлика от папа Франциск) = него го возят на правителствения Фалкон АрхонтЦите му с бате му Бо. Бо. (абе Ний оставаме ли на власт - или Нашите идват?).

 • Стара Кримка

  Примирили сме се отдавна с равнището на изостаналите да практикуват в България "журналисти". (Има и добри, вж.РЕДУТА, КУЛТУРА). Но пък и те след толкова години в 21-ви век не се ли усетиха, че за разлика от хартиената журналистика (когато ОТГОРЕ ни казваха какво-що, пък а си си се обадил - а ...) читателите вече не сме само полуидиотки, но и ВЪЗРАЗЯВАМЕ понякога на глупостите им? Понеже в интернета има думата всеки = свобода на словото? Па и езици владеемЕ = албанЦки, тва-онва

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм