Баснословните 0,5 млн. лв. за Пловдив 2019

Автор:
Сряда, 04 Април 2012 11:58
Баснословните 0,5 млн. лв. за Пловдив 2019

Още 400 000 лева отпуска общината на фондация Пловдив 2019, която подготвя кандидатурата на града за европейска столица на културата.

Баснословната сума представлява близо една трета от бюджета за култура на 2012 г. , който е 1 400 000 лева.

Това съобщи зам.-кметът по образование и култура Стефан Стоянов, като направи уговорката, че не е задължително фондацията да изхарчи цялата сума и за всяка похарчена стотинка щяло да има отчетност.

С парите фондация 2019 ще подготвя кандидатурата на Пловдив за европейска столица на културата, обясни Стоянов.

Припомняме, че в края на миналия мандат при учредяването на фондацията, й бяха отпуснати 100 000 лева, така че субсидията, дадена от общината дотук се закръгля  на половин милион лева.

Колко от огромната сума за какво ще се харчи, ще стане ясно на първата майска сесия, когато ще се гласува разпределението на парите по пера.

За съжаление голяма част от работата на фондацията до момента е невидима, защото първите 6 месеца тя се занимава с вътрешна организация и назначаване на хора, опита се да оправдае космическите средства за фондация 2019 зам. - кметът по култура Стефан Стоянов и добави, че утре предстои конкурс за наемане на нови хора във фондацията.

Според него това изглеждало маловажно, но било съществено за създаването на работеща структура.

Основната функция на Пловдив 2019 е да подготви кандидатурата на Пловдив за европейска столица на културата.

Така Стоянов отговори на журналистически въпрос кога ще се види видимата част от работата на общинската фондация.

До края на 2012 г. Министерство на културата обявява официално конкурса за европейска столица на културата за открит, а до средата на 2013 г. всички български градове-кандидати подават апликационна форма, припомни реда зам.-кметът.

До началото на 2014 г. 7-членната комисия към министерството на Вежди Рашидов избира кои ще са трите града, които ще отидат на финала и през 2015 г. комисия от 7 души от ЕС и 6 от България решават кой български град да бъде кандидат за европейска столица на културата, завърши Стефан Стоянов.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (3)

 • възмутен

  А ,на какво основание тогава се отпускат допълнителните средства,след като не се знае " за какво ще се харчи"?Тия Стоянови така и не се научиха,че по-този начин нещата в демократична и правова държава НЕ СТАВАТ.

 • Гневен

  Че в тази фондация са приятелчета на баща му, що да не ги захлебва. А пък после ще има златна карта за новите им ресторанти А извън ресторантьорите, са вечното присъствие от групата "къде - каквото има да забършем"

 • акад. емеритус Кънчо П. Деров, д-р Хон. Кауза

  коментарите по такава звездна тема са към съседното съобщение:

  http://www.plovdiv-online.com/kultura/item/37501-s-grаd-i-skorost-vlizаme-v-bitkаtа-zа-evrostolitzа

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм