Eсета вместо проекти за Пловдив 2019

Автор:
Понеделник, 13 Февруари 2012 11:45
Eсета вместо проекти за Пловдив 2019

9 проекта от представените 34 е отличила комисията за конкурса Пловдив - културна столица 2019.

Нито един от проектите обаче не е получил максималният брой точки 440.

Най-много точки - 317, събира проектът на Тодор Карагяуров и Иван Черешаров.

Втори с 309 т. е Николай Близнаков, който участва в конкурса за управител на Фондация Пловдив 2019, но не го спечели.

Трета е Йорданка Динева с 303 т.

Призовата тройка получава по 500 лева поощрителна награда.

Следващите места в класацията се заемат от арх. Антоанета Топалова /299 т./, шефа на движение Че Гевара - Павел Иванов /287 т./ и Евелина Кокоранова /285 т./

Второто трио взема по 400 лева премии.

Последни в призовата деветка са Катерина Обретенова /273 т./, бившият велик депутат Христо Марков /271 т./ и Елмира Димитрова /270 т./

Те пък вземат награди по 300 лева за проектите си.

В комисията, оценяваща проектите, са преподавателите от Пловдивския университет проф. Клео Протохристова, доц. Живко Иванов, доц. Владимир Янев, проф. Никола Балабанов /председател/, шефът на комисията по култура в ОбС, зам.-кметът по култура Стефан Стоянов, членовете на Фондация Пловдив 2011 Александър Секулов, Пенка Калинкова и Димитър Атанасов.

Според комисията всички проекти са били богати на идеи, показвали познания за Пловдив и миналото му, но не представлявали концепции, а есета.

Това е и причината за ниските оценки.

Все пак на поощрените 9 екипа ще бъде предложено да направят обща работна група заедно с експерти от Фондация Пловдив 2019, членове на УС и гости.

Като цяло участието в конкурса в Пловдив наподобява масовия спорт.

34 проекта срещу само 20 за Варна - столица на културата, отчетоха още от Фондацията.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (15)

Покажи предишните коментари
 • мислещ

  Бих искал да попитам - какво според оценяващата комисията се съдържа в понятието "концепция", а и още един въпрос, свързан с първия - след като участващите в конкурса предложения са оценени с брой точки, то следва да е налична методолигическа рамка, определяща критериите за оценяване. Има ли такава, та дори и в най-опростена форма, например - за да е издържана определена концепция тя трябва да съдържа: 1-во, 2-ро, 3-то..., защото ако няма следва, че комисията действа по интуиция или...според други мотиви.

 • АК

  Аз участвах в конкурса и мога да ви кажа че това беше поредната измама подкотвена от тази Фондация, в краткия и живот на съществуване. Ще изпратя моята концепция до всички пловдивски медии. Призовавам и другите участници да направят това, за да не могат спокойно т.нар. управителен съвет да взимат на готово идеи. Незнам какво очакваха, след като обема на концепцията беше ограничен до 5 страници. Може би очакваха подробна разработка на финансовите разходи по програмата от 2014 до 2019 година? Самият управителен съвет не беше наясно какво точно търси като състав на концепцията, затова сега да не обвинява авторите участвали в конкурса...

 • да се публикуват критериите

  Да се публикуват критериите за конкурса - ако има такива?! Обявата беше едно недоразумение - твърде несериозно като текст... По-скоро звучи като журналистическа информационна дописка... Погледнете в сайта на Община Пловдив. Все са се виждали конкурси - но такива... Приносът тук на "новаторството" при обявления за конкурси е голям... Да разшифроват авторите на обявлението конкурса - за какво точно е и съответно критериите за оценка на подадените проекти... Ако могат, разбира се... Но би било добре... Заради положилите усилия..., а и заради всички съпричастни към развитието на Пловдив хора!

 • до Директора Търпов

  Уважаеми господин Търпов, не е ли вече време за професионално действие на Фондацията?! Докога ще търпите такива безобразия - като този конкурс?! Вие поне сте Човек от Нормалния свят и НАДЕЖДИТЕ НА ПЛОВДИВЧАНИ СА ВЪВ ВАС, ЧЕ ЩЕ СЛОЖИТЕ РЕД И КОГАТО СЕ ПРАВИ НЕЩО - ТО ЩЕ Е ПРОФЕСИОНАЛНО - А НЕ ТАКИВА "ХАЛТУРИ".... КАТО ТОЗИ КОНКУРС...

 • подкрепа за АК

  Да се публикуват всички проекти на участвалите в конкурса - ами ако пловдивчани оценят и други идеи?! Дори и в есеистичните текстове може да има рационални зърна от общата концепция ?! Не е ли така?! Защо не се публикуват?! Нека пловдивчани да гласуват?!

 • ЮВИГИЙ

  ... хане наш Круме, оти си губиш времето с този сайт след като ОТСТРАНИХА натрупвани цели години твои коментари?

  По "темата" (не че съществува каквато и да било тема, то си е чисто БЕЗПЛОДНО кудкудякане): кристално ясно беше по начало, като назначаваха (със ЗАПЛАТА, моля ви се!) някакъв просто защото покорил Съединения Щат Ню Йорк. Синекура, му казвахме на това преди Девети. А че нито квалификации, нито представа за к'во зима заплата покорителят няма? И като стана ясно, че той обявява НАГРАДИ да му каже някой какво и как (докато той се разписва във ведомостта) решихме да се хванем на хорото му, щото трева пасем. Ето резултат. Осмо тепе.

  Абе някой сериозно ли си прави илюзии (и плаща заплати), че Пловдив, където паметници на културата от национално значение биват унищожавани, има КАКЪВТО И ДА БИЛО ШАНС да станел европейска столица на (физ)културата? Както се провинциализира все по-надолЕ?

 • bai40

  SMESHNOOOOOO

 • Наталия

  Крайно време е да си признаем, че така наречените "Културни експерти" са на махленско ниво. Това е "материала" в Пловдив както би казал ББ. От 20 години едни и същи имена - Атанас Бадев, Пенка Калинкова, Младен Влашки, Александър Секулов, Йохан Девлетян и т.н. Тези хора са и членове на конкурсни комисии, членове на управителни съвети, общински съветници и депутати през всичките тези години. Обърнете внимание, че те са от различни партии, но иначе чудесно се разбират, когато трябва да се изконсумират определено количество пари. За тази година са си харесали едни 400 000 лева, малко но от сърце. Нито един от тези "експерти" не се е реализирал на свободния пазар на културният живот, но те винаги се въртят около общината откъдето ежегодно капят парички. Защо не сте видяли в тази компания Анастас Костадинов или Васил Стоев, защото те продават своите картини по цял свят и не си подлагат канчето на общинските пари. Конвертируемите музиканти, поети, художници и т.н. са извън Пловдив и не се занимават с общинските дела. Тук остава бабирека и тогава какво искаме повече от тях.

 • Наталио ма,

  ... много си точна, начи. Брава. Кефска стана журналистиката в наши дни, когато и читателят има думата да си каже, а? В отговор на "политически коректната", официалната версия. Щели били тепърва да ОТпочват редица ... конкурси по "темата" за столица на (махленската ни както казваш) Източна Румелия ... представи си от пусто в празното. И си права за заплатаджиите и "канчето": демек като си покорил Съ. Щат ЩО ЩЕШ ТУК ма, майно? Издънил се в Щата, и хаиде обратно в Града на цицата.

  А пък он'ва "културното" зам. кметче СтСт. го гледах на едно клипче как скимти пред камерката че "нямала общината официЯлно становище ..." по въпроса (кой въпрос не помня, май Света Марина, ама няма значение, по кой ли въпрос ИМА) за по-лесно; щото заплатата си върви СЪС И БЕЗ становище. Що да се главоболи, горкият. Де ги намери такива, мари избирателко?

  Това ми напомня оплакването, което ми написа Христо Буцев в "Писмо до П."етър Д. на първа страница на вестник КУЛТУРА (http://www.kultura.bg/bg/article/view/17024) че в страната КРИТИЧНАТА МАСА от личности, от характери, нужни за оцеляването на българската цивилизация застрашително спада ... ами оттогава?

  Ами оттогава -примерно- Никола Методиев Стоименов (Севастьянич му е закачливото съвеЦко псевдонимче) от Коньовица (парашутиран в Града от Агентурата) унищожи паметник на културата от национално значение, а стеснителната "прокуратура" поиска още двайсетина дни да се почесва докато измисли от коя страна изгрява слънцето (не са 20 неплатени, ами!) и дали МУТРОПОЛИТизираната БП"Ц" не е случайно НАД ЗАКОНА за по-лесно ... айде сега, к'во ша са главоболим с черната държава в "държавата". Само такава мафия й липсваше на малка Българийка.

  Наталийке батьовата, май имаш нагласата да присъединиш глас към НАРОДНИЯ: =http://www.citizenspeak.eu/node/79 =

 • пловдивчани

  Ами хайде де ,публикувайте в сайта на Община Пловдив всички есета и проекти.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм