Чирпан се стече в Пловдив заради Никола Манев

Автор:
Вторник, 19 Юли 2011 18:50

plovdiv-online 

ImageПочитатели на Никола Манев пристигнаха в Пловдив заради изложбата „Небесни магистрали“, която бе открита на 18 юли вечерта в Дома на художниците.

Най-голяма бе групата от Чирпан, където е роден световно известният творец.

От 49 г. той живее в Париж, но всяко лято идва в България.

Никола Манев имаше голямо желание да покаже най-новите си картини точно в тази галерия.

За съжаление, здравословен проблем му попречи да дойде на откриването, каза кураторът на изложбата Ваня Атанасова и подчерта, че от 50-те творби само две не са рисувани през тази година.

Вече над 10 години той се връща в България и ни хвърля в дълбокото с една голяма изложба като тази, коментира изкуствоведът Светла Москова в словото си при откриването.

Маслени платна, сух пастел върху корк – специфична техника на Манев, рисунки и акварели могат да видят посетителите на експозицията. Никола Манев е носител на две култури – българската и френската, но нито за миг не е преставал да се нарича българин. Затова в неговите космополитни картини се откриват красота, чистота, истина и светлина. Онази светлина, която той нарича пъпната връв на човека с Вселената, заяви дългогодишният приятел на художника - Иван Добрев, който бе пристигнал от Чирпан за откриването на Небесни магистрали.В нея пловдивчани ще се насладят на изкуство, изпълнено с оптимизъм, жизнерадост, приключенски дух и голям енергиен заряд. С тях Никола Манев грабна вниманието на света, а днес над 3000  негови творби са притежание на държавни и частни колекции и музеи в повече от 30 страни.Картините на прочутия художник ще останат до 18 август в Дома на художниците. Най-новият артцентър на града е създаден от Международен панаир Пловдив и бе открит на 15 ноември миналата година.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм