115 поети мерят сили в Яворовите дни

Автор:
Четвъртък, 07 Юли 2011 16:07

plovdiv-online 

Image115 автори от цялата страна с над 700 творби ще участват в националния конкурс за поезия От заник слънце озарени, алеят морски ширини в Поморие.

В края на миналата седмица изтече срокът, в който желаещите да премерят рими в рамките на традиционните Яворови дни, можеха да изпратят своите текстове.

Със задачата да подберат най-стойностните сред тях са се заели щастливата и лекомислена поетеса Маргарита Петкова, нежният лирик Ваньо Вълчев и един от стожерите на литературата в Поморие - Петя Казакова.

Поетичната надпревара  не е единствена, която събира в Поморие творци с желание за изява.

Над 40 индивидуални и групови изпълнители са се записали за участие в Националния рецитал - конкурс по творби на Яворов за любители.

И тази година трите празнични дни обещават да бъдат наситени и привлекателни за зрителя, жаден за  културни преживявания край морето.

Официалният старт Яворови дни- 2011 ще бъде даден на 14 юли (четвъртък) от 19 часа със заупокойна молитва в памет на големия български творец.

По традиция след това почитателите му ще се поклонят пред неговия паметник, където слово ще изнесе професорът по българска литература от Софийския университет Валери Стефанов.

От 21 часа Саломе на Оскар Уайлд в превод на Яворов ще събере на централния площад жителите и гостите на Поморие.

В петък, 15 юли, концертмайсторът на Холандския радио-филхармоничен оркестър Мичо Димитров ще поднесе произведенията на Льоклер, Г. Форе, Г. Златев-Черкин и С. Франк на почитателите на цигулката.

В събота от 20 часа в градината на читалище Просвета ще бъдат излъчени лауреатите от националния конкурс за поезия От заник слънце озарени, както и ще се проведе заключителният етап на рецитал- конкурса по творби на Яворов.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм