Галерия Анастас: 400 квадрата в сърцето на Старинен Пловдив

Автор:
Вторник, 26 Април 2011 16:06

plovdiv-online 

ImageГалерия Анастас ще бъде официално открита в пълния й вид на 29 април с изложба на емблематичния за Пловдив Анастас Константинов.

В галерията на ул. Витоша 1-3 в Старинен Пловдив ще присъстват колекционери от Америка и Европа, както и известни български и чуждестранни творци на изкуството, съобщават организаторите.

Галерия Анастас  е създадена по идея на художника и е изграждана на три етапа в продължение на близо 17 години.

Първата част е завършена и открита през 1994 година, като заема две нива под художественото ателие на художника в южната сграда.

Вторият етап, продължил две години, два месеца и два дни, е свързан с изграждането на две сгради на мястото на 150 годишни стари постройки.

Откриването на тази част на галерия Анастас става на 28 май 1999 г. и съвпада с откриването на Европейския месец на културата в Пловдив.

Част от комплекса Анастасови къщи през 2005 година  е обявен  за паметник на културата от ансамблово значение, а декоративния  таван в ателието е художествен паметник  на културата.

Третият етап от изграждането на галерия Анастас приключи сега и оформи цялостната визия на уникалното за България, а и за Европа арт пространство.

Площта от 400 кв. м, покрита с ръчно изработените подови мозайки, множеството живописни платна и пластики наредени на трите етажа на галерията, както и скулптурните композиции в двора - дело на Анастас, оформят неповторимо средище на изкуството.

Творческият път на Анастас е над 30-годишен, но новата му изложба се явява като върхово постижение на автора и представя над 130 нови творби - живопис и скулптура.

Създадени с класически средства (маслени бои, бронз и камък) носят духовни послания, вълнували човечеството от векове.

Или както казваше проф. Енчо Мутафов „изкуството на Анастас възкресява духа на хилядолетните ни праотци и го изпраща в Космоса”.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм