Античният стадион готов през лятото на 2011

Автор:
Сряда, 27 Октомври 2010 18:49

Местят монумента на Филип Македонски в градинката на Джумаята 

Веселина Бонева 

ImageСпорният паметник на Филип Македонски ще бъде демонтиран по време на строителните работи за строежа на експозицията на Античния стадион.

Това съобщи областният управител Иван Тотев, а арх. Румяна Пройкова предложи статуята да се постави в градинката на Джумаята.

През лятото на 2011 година, когато ще е готов новият  Античен стадион, архитекти ще кажат дали двата паметника са съвместими и дали е удачно да се експонират едновременно, заяви Тотев след като подписа приемо-предавателния протокол за  готовия технически проект.

Днес е много емоционален ден за мен, защото приключи изработването на техническия проект по възстановяване на Римския стадион в Пловдив.

Това което обикновено спъва проектите, е документалното изпълнение, което вече остана зад нас, обяви губернаторът, който персонално се ангажира с експозицията на Античния стадион още в началото на мандата си.

Очаква се проектът да бъде съгласуван с НИПК, общината и управляващия орган.

През първата половина на ноември ще се обявят процедурите за строителна фирма-изпълнител, а през януари започва разбиването на бетонните плочи около стадиона и други строителни работи, които могат да се вършат през зимата, уточни губернаторът.
Срокът за изпълнение на проекта е удължен до 31 април 2011 г , а финансирането от 900 000 евро е от Европа.

Проектът се побира в тези средствата, има и 15 на сто съфинансиране от държавата, категоричен е Тотев.
Ще бъдат напълно изрязани бетонните парапети, които представляваха досега защита за минувачите, цялата експозиция ще бъде остъклена, ще има презентационен център, три пана със светлинни диоди и монитор  за прожекция.

Предвижда се затваряне на интернет клуба до Античния стадион и частично усвояване на терасата, където той се намира, посочи арх. Пройкова.

Проектът предполага пълно отваряне на север,  за  да има открит достъп до крепостната стена от улиците Железарска, Христо Г. Данов и Райко Даскалов.

Според проекта ще има цялостно разкриване на това, което сега стои притиснато от бетоновите плочи.

На север ще се отвори крепостната стена със създаване на наклонено озеленено пространство, наречено наклонен озеленен площад.
На юг от крепостната стена и в цялата западна зона също ще се направят зелени площи.
Асансьор за хора с неравностойно положение и метална стълба ще водят посетителите до презентационния център, където ще има мултимедийно представяне на Античния стадион.

Арх. Пройкова изрази дълбокото си уважение и благодарност към ръководителя на колектива изработил този проект - проф арх. Тодор Кръстев и на областна администрация, чийто работен екип преодоля всички административни трудности.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм