Печатница на ЦК на БКП обявена за паметник на културата

Автор:
Събота, 16 Януари 2010 17:27

Лобните места на Лиляна Димитрова, Александър Димитров, концларегите край Асеновград още в списъка от края на 2006 г.

Венета Ганева 

ImageВсеки може да види на сайта на Министерството на културата кои са Паметниците на културата в България по области в рубриката - Опазване недвижимите паметници на културата.

Отворих да видя тези за Пловдивска област. В първия момент не повярвах, после се осъмних дали сме в ХХI век наистина, накрая реших да го пратя това някъде, белким някой го види.

133 са паметниците на културата в област Пловдив, под списъка стои дата 24 ноември 2006 г. Между значими такива прочетох и „Нелегална печатница на ЦК на БКП” - ул. "Л. Каравелов" 21;  лобното място на Лиляна Димитрова, лобното място на Александър Димитров, а Къщата, в която е живяла Йорданка Николова, на ул. "Йорданка Николова" 10, също е в този списък.

За последната мога да гарантирам – нито къщата съществува, съборена е и там се строи нова кооперация, нито улицата е с това име.

Всички тези паметници на културата са обявени за такива в Държавен вестник, № 20 от 1969 г.

Недоумение будят и други подобни паметници – концлагерите край Асеновград, партизански лагер край Клисура.

Наистина ли се отпускат държавни пари за тези паметници на културата?

Ако не, кой трябва да обнови и поправи тези списъци – може би администрацията в министерството на културата е малка и не може да се справи с многото задачи. Или пък просто не искаме да се разделяме със „светлото ни комунистическо минало”.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм