Бойко връща платно на Цанко Лавренов на наследниците му

Автор:
Четвъртък, 31 Декември 2009 16:04

Светлин Русев щял да съди Мартин Карбовски за клевета, че окрал майстора

plovdiv-online 

Image
Това платно е собственост на КЦМ
Докато пред жълтото издание Галерия Светлин Русев обещава да съди журналиста Мартин Карбовски за клевета, че задигнал картина на Цанко Лавренов, която подарил на Тодор Живков, премиерът Бойко Борисов откачи въпросното платно (Стария Пловдив) от коридора към кабинета си и го върна на наследниците. Припомняме, че Борисов обеща да върне ценното платно, ако се окаже, че няма документи за покупката му. Такива не са намерени.

Самият Светлин Русев също се застрахова, че документи за покупката едва ли ще се намерят. Въпреки това той твърди, че на Цанко Лавренов му е платено от ЦК на БКП, а платното няма как да е за подарък на Тодор Живков, след като било в кабинета на премиера, а не при наследниците на бившия Първи.

Всъщност "Стария Пловдив" се озовава в кабинета на премиера по време, когато този кабинет се обитава от Сергей Станишев.

Истоята, разказана от Лаврен Петров, внук на Цанко Лавренов, е любопитна. Той вижда "Стария Пловдив" при пожара в бившия Партиен дом през метежната 1990 година. При опитите си да издири диптиха, той не намира следите до 2005, когато платното се озовава в кабинета на премиера, дадено на "отговорно пазене".

Според дъщерята на Цанко Лавренов, картината е взета от дома на художника от пратеници на Политбюро и дори не е платена. Грабежът става през 1976. Сега Светлин Русев, който си призна, че е бил сред тримата, взели платното, ще трябва да доказва платено ли е или не.

Скандалът беше изнесен в предадаването "Отечествен фронт" на Мартин Карбовски по Нова телевизия.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм