Уникална книга с диск за 75-годишнината на Иван Спасов

Автор:
Сряда, 23 Декември 2009 12:27

plovdiv-online 

Image
Проф. Цанка Андреева
Първата книга - научно изследване на английски език за български композитор е за творчеството на Иван Спасов (1934 – 1996) и е посветена на неговата 75-годишнина. 

Автори на труда са проф. д-р Цанка Андреева  и доц. Ромео Смилков от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Залата на Народната библиотека Иван Вазов със 120 места  се оказа тясна за  посетилите събитието пловдивчани.

Уникалното издание ще бъде дарено на бибилиотеки, университети, културни и музикалните центрове и организации  по целия свят. Книгата поставя началото на целенасочен процес на популяризиране на творчеството на българските композитори в чужбина.

Проф. Цанка Андреева представи накратко историята на създаването на книгата, английското издание, на която е по идея на авторите и е по съвместен проект на Академията за музикално, танцово и изобразително  изкуство , Съюза на българските композитори и Фондация "Проф. Иван Спасов" по случай 75 години от рождението на Иван Спасов.

Книгата изтъква философския смисъл в композициите на Спасов, големите теми на неговото творчество – Живота, Смъртта, Съдбовното, Вечното, в които е въплатен неговия  успешно реализиран творчески, но драматичен живот. В сакралните произведения от късното му творчество отеква трагичната  загуба на внезапно починалата след автомобилен инцидент единствена дъщеря на композитора. Оригиналната фотография, изполвана на корицата на книгата, е от художник фотографа Тодор Васев.

Дискът към книгата съдържа  документални записи  на произведения на Иван Спасов за пиано, между които и първи изпълнения.

Професор Георги Кънев представи изданието така: „духовният феномен Иван Спасов, композициите които остави, книгите, личностното излъчване, посланията,  които отправя неговата музика и към изпълнители и към слушатели,  това не може да има край и няма край – то е тук винаги - с нас, сред нас. И едно от доказателствата , че този феномен продължава да съществува, да се развива и обогатява е и конкретния повод, по който сме се събрали днес – представянето в превод на един от световните езици на книгата на проф, д-р Цанка Андреева и доц. Ромео Смилков за калвирната музика на Иван Спасов... Тази книга по мое дълбоко убеждение е един много сериозен задълбочен и всеобхватен труд, в който много ясно, точно, на високо научно равнище е описана и анализирана музиката, която Иван Спасов написа за другия си любим инструмент – пиано. Тук ще отбележа в скоби, че този труд е един от малкото научни трудове, създадени в България, за това, което българските композитори са написали за инструмента пиано...и точно затова появата на този труд е повече от радостна, а още по-радостно за мене е това, че вече има превод, както казах на световен език, на английски, което означава, че читателската аудитория на труда се увеличава неимоверно и не само в края на това малко кътче на Югоизточна Европа, което обитаваме, а може да се каже в целия свят.”

Професор Кънев говори и за широтата на личността  Спасов : „Той изпитваше любопитство към всичко; към живота около нас, към хората, към човека изобщо . Интересуваше се от политика, от история, от философия, вълнуваше се от полетите в космоса...интересуваха го всички проявления на изкуството (не случайно имаше много приятели художници ), литературата и най- вече поезията....”

Image
Проф. Василка Спасова
Председателката на фондация „Проф. Иван Спасов” и съпруга на композитора проф. Василка Спасова връчи грамоти за дарения на художниците проф. Стефан Лютаков, Матей Матеев, Георги Трифонов, Радул Шишков, за портрети на Иван Спасов дарени на фондацията. Русалия Кирова, съпруга на художника Димитър Киров, дари портрет на Иван Спасов от художника Димитър Киров. На Димитър Киров (посмъртно) и на Русалия Кирова бяха връчени дарителски грамоти. Студентът Стефан Тодоров, дарил компютър на фондацията, също бе удостоен с грамота.

Във втората концертна част на програмата беше излъчен видеозапис на премиерата на произведението „Сътворение, смърт и примирение” на 2 пиана, изпълнено от Роксана Богданова и самия Иван Спасов през 1993 г., а също водещи музикални изпълнители представиха на живо камерни произведения на Иван Спасов. Концертните изпълнения бяха горещо аплодирани.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм