Връчват почетното гражданство на Анжел Вагенщайн в Балабановата къща

Автор:
Сряда, 11 Март 2009 15:35

Снимка Кирил Иванов 

ImageТворческа вечер на писателя и киносценариста Анжел Вагенщайн се организира на 12 март 2009 г., четвъртък, от 18 часа в Балабанова къща, Старинен Пловдив. За творчеството на Вагенщайн ще товори поетът и публицист Никола Инджов. На място творецът ще бъде официално обявен за Почетен гражданин на Пловдив, което решение се гласува от Общинския съвет миналата година. Организатори на вечерта са общината, Дружеството на писателите, организация "Шалом".
Анжел Раймонд Вагенщайн е роден на 17 октомври 1922 г. в Пловдив. Прекарва детството си в Пловдив, след което живее, учи и работи в Париж, София, Берлин, Москва и Виена. Завършва кинодраматургия в московската Академия за филмово изкуство. Автор е на сценарии за над 50 игрални, документални и анимационни филми, произведени в различни страни по света.

Вагенщайн е един от основоположниците на българската национална кинематография и кинодраматургия. Сред най-успешните му филми са “Звезди”, “Гоя”, “Звезди в косите, сълзи в очите”, “Борис І”, “След края на света”.

Издал е романите „Петокнижие Исааково”, "Далеч от Толедо” и „Сбогом Шанхай”, преведени на английски, френски, немски, италиански, полски, руски, иврит и др. езици.
Съществена част от неговото творчество е свързано с Пловдив. Носител е на множество престижни национални и международни награди за литература и киноизкуство. Един от 10-те интелектуалци, поканени от президента Франсоа Митеран на историческата закуска във френското посолство в София през януари 1989 г. 

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм