Архивна изложба на пловдивски фотографи

Автор:
Вторник, 20 Октомври 2020 13:34
Архивна изложба на пловдивски фотографи

На 21 октомври в 16.00 ч. в изложбеното пространство Изкуствотека – фоайе втори етаж на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив, ще бъде открита изложба от съхранени снимки от архива на Групата на пловдивските фотодейци, просъществувала в периода 1980 – 1989 г.

Куратор е доц. Никола Лаутлиев.

Тя включва 36 фотографии от автори като Захари Джевизов, Милан Христев, Димитър Йончев, Соня Станкова, Недко Недев, Неделян Нешев, Тхомир Пенов, Чавдар Найденов, Слави Калинов и др.

Изложбата е в рамките на програмата „Международни дни на фотографията“ /16-31 октомври/.

През 1977 г. в Стария Пловдив на ул. „Стамат Матанов“ №36 се открива Къщата на фотографията, която бързо се превръща в национално място за творчески търсения и дейност. В началото на осемдесетте години се създават окръжните творчески групи на фотодейците, като пловдивската е първа за страната.

Творческата база е къщата на фотографите. Там се събира архив, включително и художествен.

След 1989 г. към държавното фотографско предприятие се създава фотографско студио, което приема този архив. След приватизацията структурата изчезва и архивът е оставен на произвола на съдбата.

Благодарение усилията на доц. Никола Лаутлиев част от него е спасен и съхранен. Запазени са десетки и стотици фотографии на пловдивски автори. Сега доц. Лаутлиев щедро дари съхраненото на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив.

Изложбата в библиотеката може да бъде видяна до края на месец октомври.

Галерия със снимки

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм