Изложба за 6 години Пловдив ЕСК

Автор:
Понеделник, 14 Септември 2020 15:59
Изложба за 6 години Пловдив ЕСК

Шест години след избирането си за Европейска столица на културата, Пловдив припомня най-емоционалните и запомнящи се моменти от програмата през 2019 г. с изложба. Тя може да се разгледа от днес на емблематичното място за срещи до часовника на пощата, където всички граждани и гости на града ще имат възможност да се върнат към спомена за Пловдив – Европейска столица на културата.
В ретроспекцията са включени кадри от откриващия спектакъл, фестивала на светлините за Деня на Европа, изложбата „Изкуство на свободата“ с парчета от Берлинската стена, мащабния спектакъл „Одисей“ на Драматичен театър, Пловдив, изложбата „Дим. Истории за тютюна“ и т.н. Богатата програма на Пловдив 2019 включваше повече 500 събития от всички жанрове и сфери на културата, насочени към най-разнообразни публики в града, региона, страната и чужбина.
Общо 26 пана представят сега в хронологичен ред малка част от акцентите в нея. Кадрите са уловили част от емоцията на фестивали, концерти, работилници, изложби, гостуващи продукции, които преобразиха Пловдив и изградиха международния му образ като динамичен културен център.
Ретроспекцията е тук, за да припомни и на пловдивчани и гостите на града момента, в който Пловдив бе избран за първата в България Европейска столица на културата. В процеса на подготовка за важната година на титлата, екипът и партньорите на проекта успяха да приобщят към програмата повече от 5 000 артисти и над 1000 културни организации.
Под мотото „Заедно“ Пловдив бе представен на десетки международни форуми и споделен от световни медии като CNN Travel, New York Post, Lonely Planet и др.
От 2015 г. насам всяка година Пловдив отбелязва датата на избирането си със специални събития като Пикник край реката, детски работилници в Цар Симеоновата градина, Празник на реката, хоровите концерти на деца от Пловдив и Япония и много други, с които градът напомня за един от най-важните моменти в съвременната ни културна история.
Изложбата се осъществява по идея на Пламен Панов - зам.-кмет „Култура, археология и туризъм“ и председател на УС на фондацията, който казва за нея: „Горд съм, че Пловдив бе част от тази инициатива и благодаря на нашите всеотдайни партньори от семейството на градовете - Европейски столици на културата. Пловдив вече е част от европейската културна карта! Градът с древна история показа своя огромен потенциал да създава съвременно изкуство на световно ниво. Наследството на инициативата Европейска столица на културата днес е дори много по-важно от програмата в самата година на титлата, защото градът получи огромна енергия, видимост, възможности, които ще продължават да дават своя положителен ефект дълги години след титлата. Европейска столица на културата не е едногодишен проект или фестивал, а отговорност и процес, в който участвахме всички. Пловдив може само да се гордее! Тази титла е особено ценна, защото ЗАЕДНО е не просто слоган - това е кауза, залегнала дълбоко в историята на нашия град. ЗАЕДНО е нашата формула за успех. Пловдив завинаги ще остане първият български град – ЕСК. Това не е краят . Това е начало“.
Изложбата ще остане в града под тепетата до 11 октомври, след което ще отпътува за Варна и София.

 

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм