50 млн. допълнително за ясли и градини

Автор:
Петък, 31 Юли 2020 06:57
50 млн. допълнително за ясли и градини

Министерския съвет одобри допълнителен трансфер в размер на 50 милиона лв. по бюджета на Столичната община за 2020 г. за строителство, обзавеждане и оборудване на детски градини и детски ясли, както и за отчуждаване и изкупуване на терени и имоти за нуждите от нови места в детските заведения на територията на общината.
С допълнителните средства ще бъдат изградени нови сгради и ще се разшири капацитетът на съществуващите такива. Така ще се създадат условия за обхващане на всички деца в задължителна предучилищна възраст в детските градини.
Недостигът на места изисква от Столичната община да предприеме спешни мерки за разширяване на съществуващия капацитет на детските заведение и за изграждане на нови такива, въпреки че инвестира целенасочено и последователно в ново строителство и увеличаване на сградния фонд. Причината е продължаващият приток на млади семейства към столицата като броят на децата, чакащи за прием в детските градини, продължава да расте.
Необходимите средства се осигуряват чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2020 г.

С друго решение Министерският съвет одобри Програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, градини и училища за периода 2020-2022 г.. Индикативният бюджет за настоящата година е до 70 млн. лв. Същият размер средства са прогнозните бюджети и за всяка една от следващите две години (2021 и 2022г.)
По програмата ще се финансира изграждане на материална база, която гарантира здравословните и качествени условия на обучение в системата на предучилищното и училищното образование. Предвижда се строеж на нови детски ясли, градини и училища в страната, както и пристрояване, надстрояване и реконструкция на съществуващи. По този начин ще бъде намален недостигът на свободни места. Ще се създадат и предпоставки за успешното въвеждане на задължителното предучилищно образование на децата, навършили 4-годишна възраст.
В резултат на изпълнението на програмата се очаква и повече училища да преминат към едносменен режим на обучение.
Изпълнението на програмата ще се наблюдава и координира от Министерството на образованието и науката.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

  • потест

    Учителките не смеят да изведат децата да си играят в яслите и детските градини, заради неимоверно нарасналата популация на комари в град Пловдив. Въпреки стотиците сигнали Общината бездейства. Вече има и деца в болница след ухапвания, развили тежки алергични реакции. Ако това продължи, кмета да си отива бързо и да дойде друг, който да се справи.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм