Кризисният фонд за пловдивски творци отличен в ЕК

Автор:
Петък, 17 Юли 2020 15:48
Кризисният фонд за пловдивски творци отличен в ЕК

В доклад на Европейската комисия, публикуван официално на 16 юли 2020 г., инициираният от Фондация „Пловдив 2019“, съвместно с отдел „Култура“ на Община Пловдив, Фонд за подкрепа на независимите пловдивски артисти е изведен като положителна и навременна реакция в кризата.

Предизвикателните времена провокират важни и добри практики! Пловдив бе първият български град, който предложи вариант за подкрепа на своите творци, засегнати от кризата, причинена от извънредна ситуация и борбата с вируса COVID-19.

Фондът е отворен за кандидатстване до ноември 2020 г., като пълна информация може да намерите в сайта на Фондация „Пловдив 2019, а ето и думите на комисар Мария Габриел, с които тя представя изследването:

„Европейските градове с добре развити културни и творчески сектори бяха силно засегнати от икономическите последици на пандемията. Ограниченията за пътуване и мерките за социално дистанциране оказаха безпрецедентно влияние върху тези сектори.

Споделям проучване на екипа ми от Съвместния изследователски център, което идентифицира градовете, които бяха изложени в най-голяма степен на негативното въздействие от кризата. Той откроява редица вдъхновяващи инициативи, възникнали по време на кризата в подкрепа на творческия и културния сектор. Чрез преосмисляне на културни места и събития, градовете в Европа остават жизнени в културно отношение и показват способността си да се възстановят от кризата и да „продължат напред“.“

Повече детайли с добрите примери от европейски градове можете да намерите ТУК.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм