Пловдив почете 170 г. на Вазов с шествие

Автор:
Четвъртък, 09 Юли 2020 17:02
Пловдив почете 170 г. на Вазов с шествие

По повод 170-тата годишнина от рождението на Иван Вазов, Народна библиотека "Иван Вазов" – Пловдив, съвместно с Община Пловдив, проведе организирано шествие днес – 9 юли, точно на рожденият ден на Вазов. То бе водено от Духов оркестър Пловдив с диригент Николай Гешев и тръгна в 10.30 часа от НБ "Иван Вазов". Шествието премина по Главната улица и ул."Христо Г. Данов", за да стигне до паметника на Иван Вазов в Дондуковата градина.

Там в 11.00 часа слово по повод годишнината произнесе директорът на НБ „Иван Вазов“ Димитър Минев в присъствието на много граждани и представители на комитет „Родолюбие“, облечени в народни носии, които носеха голям портрет на Патриарха на българската литература. Минев прочете пред насъбралата се публика и откъс с описанието на обстановката в двора на чорбаджи Марко от първа глава на романа „Под игото“.

Сред официалните гости бяха заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, заместник областният управител Петър Петров, общественият посредник Борислав Стаматов, Председателят на УС на Съвет по туризъм Любозар Фратев, много общественици, целият екип на библиотеката, граждани и медии.

След словото бяха положени венци от Кмета на Пловдив Здравко Димитров, Областния управител , Почетния консул на Русия и много други. Признателни граждани също поднесоха цветя на паметника в Дондуковата градина.

Времето от 1880 до 1886 г. Патриарха на българската литература прекарва в Пловдив. Това е един от най-активните и силни негови периоди – депутат е в Областното народно събрание на Източна Румелия, председател е на Пловдивското научно книжовно дружество, издава списание "Наука", заедно с Константин Величков редактират вестник "Народний глас", издават първото чисто литературно списание "Зора" и книгата "Българска христоматия", чрез която запознават читателите със сто наши и чужди автори…

В Пловдив Вазов пише "Епопея на забравените", "Немили-недраги", "Чичовци", стихотворенията "Българският език", "Новото гробище на Сливница", разказът "Иде ли?" и др. Неслучайно Народната библиотека в Пловдив носи неговото име.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм