Изпитите за зрелостници - на 30 май и 1 юни

Автор:
Четвъртък, 02 Април 2020 09:14
Изпитите за зрелостници - на 30 май и 1 юни

Учениците ще се върнат на училище на 14 май. Изпитите за зрелостниците и външното оценяване при 4класници и 10класници се изтеглят със седмица.

Това стана ясно от онлайн пресконференция на министъра на образованието Красимир Вълчев.

Той посочи, че графикът ще бъде окончателно предложен идната седмица.

Но като дати се очертават:

30 май - 1 юни - изпити за зрелостниците

29 - 30 май - външно оценяване след 4-ти и след 10-ти клас.

Олимпиадите ще отпаднат, но изтеглянето на изпитите няма да попречи на кампатиите за прием на студенти във ВУЗ, каза Вълчев. Това важи и са европейските университети.

Обучението ще продължи онлайн до 13 май включително, като по време на Великденската ваканция ще се даде възможност за онлайн забавни класове по 2-3 часа без да са задължителни.

Дистанционното обучение помага за спазване на мерките по извънредното положение. Има претоварване и на деца, и на ученици, а 11% от учениците в страната не са обхванати от него. Те са концентрирани в ромските общности, но с тях работят медиатори, учители и помощен персонал.

Към тях могат да се прибавят и деца, които са от многодетни семейства, където няма достатъчно компютри и практически обучението не може да е в реално време.

Средно на ден сега децата учат повече, каза Красимир Вълчев. Психолози също се включват на помощ.

700 хиляди ученици в близо 40 хиляди парарелки - няма как в тези екстремни условия всичко да е уеднаквено. Но на матурите ще се наблегне на творческите умения на децата, а не на зубренето, посочи още Вълчев.

Евентуалното отучване през юни за малките, и през юли - за големите ученици, не е нещо ново. То и сега се прилага за изоставащи, заключи той.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм