Миразчиев онагледява модерните техники в изкуството

Автор:
Събота, 07 Март 2020 09:26
Миразчиев онагледява модерните техники в изкуството

ПЪТЯТ (ПРОДЪЛЖВАМЕ ЗАЕДНО)
Едно изследване на Емил Миразчиев
Откриване на 17 март от 18 часа в Изложбена зала „2019“ на ул. „Гладстон“№32

От 17 март до 10 април 2020 един от най-разпознаваемите български визуални артисти Емил Миразчиев ще ни направи свидетели на различните техники и технологии в развитието на изкуството през последните 60 години, стартирайки от експерименти в класическите графични техники (литография, офорт), минавайки през ръчно лята хартия, колажир и фуртажи, фотография, видео, обекти, инсталации.

Ще ни потопи в един процес, в който нещата следват овладения професионализъм на традиционните и на чисто новите авторски техники и технологии. Ще видим и акции в обществени (социални, политически, културни, медийни) пространства с участието на публика, творци, политици, медийни активисти. Засягат се различни теми със социална, културна и политическа проблематика, като банковата система, правото на творческо изразяване, демократичното развитие, правата на гражданите, екологията и политическите вмешателства.

Това е изложба в развитие и показва един ПЪТ – процес на изследване на естетическо, художествено и обществено въздействие на творчеството на Емил Миразчиев, един от активните автори в областта на съвременното изкуство. Изложбата запознава с процесите на динамика на традиционни техники и нови форми в областта на визуалното изкуство.

На 18,19,20,21 и 22 март от 16.00 до 17.30 ч. авторът ще запознава публиката с творчеството си и художествените процеси в съвременното изкуство.

Експозицията е с висока художествена стойност, демонстрирайки различни изразни средства и медии в областта на съвременното изкуство. Проекти като този са от изключителна важност за младата аудитория и студенти. Те им дават възможност да се запознаят на живо с изразните средства на съвременното изкуство в най-широк спектър. Самият проект е в развитие и продължава, докогато авторската активност позволява да се реализират отделните етапи.

Емил Миразчиев е завършил графика в НХА, София (1986). Специализира графични техники в Лайпциг (1989). Работи в областта на графиката, видеоарта, фотографията, инсталацията, обекта и новите медии. Той е един от основателите на група “Ръб”, емблематична за развитието на неконвенционалните форми в съвременното концептуално изкуство на България. Автор и ръководител е на международен проект “Графично ателие” – Пловдив, Фасада видео фестивал, Фестивал на светлината ЛУММИКС, председател на Сдружение “Изкуство днес”, художествен директор на Център за съвременно изкуство “Баня Старинна”, Пловдив (1995-2016). Инициатор (2010) и художествен директор (2013) на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.
В творбите му доминира желанието да провокира сетивата със средствата на минималистичната естетика. В последните години активно работи в областта на акционизма в публичното пространство, социума и политиката.
Негови индивидуални изложби са: “Обекти”, ръчно лята хартия, галерия “Binz 39”, Цюрих, галерия “Арт 36”, София, ГХГ - Пловдив (1996), изложба графика, галерия “Ата-Рай”, София (1998), видеоинсталация “Да разлаем кучетата”, ЦСИ, Пловдив (2000), „24 карата“ галерия Сариев.
Куратор и организатор е на изложбите и проектите: “Фронт за комуникация”, ЦСИ, Пловдив (1999-2001), “Седмица на съвременното изкуство” – “Видеоарт” (1998), “Рефлексии” (2003), “Идеалът” (2004), Музеят Ръб (2016), Изкуство. Без граници. Пловдив (2019), Градски мечти - HEICO - "Наследство, идентичност и комуникация в европейските практики на съвременното изкуство" (2012), “Четирима от “Ръб” – изложба в посолството на Швейцария, София (2000). Участва в множество национални и международни събития:
“Континентална закуска”, Октомврийски салон, Белград (2004), ХХVI биенале на графичните изкуства, Любляна (2005), “Критика на чистия образ – между ментето и цитата”, ЦСИ, Пловдив (2005), Триенале на съвременното изкуство - Прага (2008). Присъдени са му: награда от I международно триенале на графиката, София (1995), награда за графика, Изкуство върху хартия, София (1997), награда на Съюза на българските художници и фонд ПИБ, IХ международно биенале на графиката, Варна (1997), награда за графика на Дружеството на пловдивските художници (1995, 1998), награда за автор от Югоизточна Европа, Международно триенале на графиката, София (2001).
Живее и работи в Пловдив.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм